Is er een algemene regel voor het uitspreken van afkortingen in het Nederlands?

Naar aanleiding van een andere vraag over afkortingen vroeg ik me af of er een vuistregel is voor het uitspreken van afkortingen. Vooral bij Engelstalige met techniek/ICT-gerelateerde zaken is er nogal wat verschil in hoe mensen een en ander uitspreken. Aangezien veel van deze termen niet direct in het woordenboek verschijnen is er vaak ook weinig over te zeggen.

Ook is het me niet helemaal duidelijk wanneer je nou wel of niet een afkorting als losse letters uit moet spreken of wanneer je ze als een woord uit mag spreken.

Enkele voorbeelden:

Hi-Fi / Wi-Fi : HaiFai, HaFie, WieFie, WaiFai
iOS : Ai OO Es, Ie OO Es of zelfs iejos
NEC: eN Ee Cee of nek

Als je in Duitsland bijvoorbeeld over de adak(ADAC) praat kijkt iedereen je raar aan, bedoel je Aa Dee Aa Tsee? Hier maken we geen woorden van afkortingen!

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De vuistregel die ik gebruik is afkortingen die van oorsprong afgeleid zijn uit het Engels uitspreken in het Engels -> WaiFai Wat betreft het uitspreken in NL is het alles wat je uit kan spreken -> NAC (NEC is een uitzondering is En Ee Ce) of PEC of ADO. Als dit niet kan spreek je de letters uit KNVB AZ PSV. Voor afkortingen in het buitenland is het lastiger daarvoor zou je even Duits moeten Googlen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100