Zeg je 'Ik ben paranoïde' of 'Ik ben paranoia' en waarom?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Meestal zeg je dan: 'Ik ben achterdochtig'. Mensen zeggen niet zo snel dat ze paranoïde of paranoia zijn, want dat is eerder een psychiatrisch label. Wel zeggen mensen het over anderen. Paronoïde wordt dan meestal gebruikt als term om de stoornis te definiëreren en Paranoia voor het benoemen van het gestoorde gedrag in meer informele sfeer: 'Zo, wat reageert hij paranoia"!

Het kan allebei... Waarom zeg je dat? Als je dat bent en je zegt het dan klopt het, en anders jok je erover... Je zegt dat als je overal en altijd ervaart dat er op je gelet wordt en dat je achtervolgd wordt overal en altijd... Dat je wantrouwig bent en niemand kunt vertrouwen, dan ben je paranoïde of dat is paranoia...

je zegt ik ben paranoide. net zoals je zegt; ik ben grieperig, en niet; ik ben griep.

Ik ben paranoïde. Hij heeft last van paranoia.

Ik ben paranoia, of ik ben para! Het ligt lekkerder in de mond dan "ik ben paranoïde".

Iemand die aan paranoia lijdt, noemt men paranoïde. http://nl.wikipedia.org/wiki/Paranoia

Geen van beide. Het idee om (naar ik aanneem) in een gesprek mijn identeit te verbinden met een ziektebeeld, bevalt me niet. De meeste mensen zijn nou eenmaal te dom om het onderscheid scherp te kunnen maken (ik reken mezelf hier ook toe) dus het houden met 'af en toe wat ongelovig' lijkt me passender.

Paranoia is een geestesziekte die gepaard gaat met waanideeën. (dit is een zelfstandig naamwoord) Paranoïde is lijdend aan paranoia zijn, of overdreven achterdochtig of wantrouwend zijn. (bijvoeglijk naamwoord) Je zegt dus: Ik ben paranoïde, want je kunt zelf geen geestesziekte zijn, maar wel lijdend daaraan.

Je zegt: "Ik ben paranoïde". en "Ik vind dat je aan paranoia lijdt"

Het juiste antwoord is paranoide, dat geeft een eigenschap aan. Paranoia is geen eigenschap maar het begrip waarvan paranoide is afgeleid. Een voorbeeld: Je zegt niet : Ik ben vrolijkheid, maar je zegt ïk ben vrolijk:. Vrolijkheid is het begrip waar de eigenschap vrolijk van is afgeleid.

Iemand die aan paranoia lijdt, noemt men paranoïde

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Paranoide

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100