Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Hoeveel nieuwe woorden worden er per jaar nieuw verzonnen

None

Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
in: Taal
3.1K
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Verzonnen of ook geaccepteerd (als in opgenomen in het woordenboek)? Verzonnen zal er een hoop worden, geaccepteerd een heel klein deel daarvan. In sommige talen is het haast niet voor elkaar te krijgen nieuwe woorden er in te krijgen, in Nederland hebben we er een wedstrijd voor.

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Antwoorden (4)

Het hangt af van de taal. In sommige talen, bijvoorbeeld het Engels, honderden waarschijnlijk, in andere talen, bijvoorbeeld Perzisch, een paar. In alle talen van de wereld, duizenden misschien.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Dat kan je eigenlijk niet vaststellen. Ten eerste omdat er heel veel talen zijn in de wereld, al die talen ontwikkelen zichzelf. Natuurlijk zullen er in het Nederlands minder nieuwe woorden bijkomen per jaar dan in het Engels. Ten tweede; wanneer hoort een nieuw woord echt bij een taal? Als het in een woordenboek staat of als het gebruikt wordt? In het eerste geval zou het wel te meten zijn maar ik denk dat taal een communicatiemiddel is. Als een woord dus een toegevoegde waarde heeft voor communicatie (en dat heeft het als het gebruikt wordt) hoort het bij een taal.

Straattaal zal bijvoorbeeld niet in de Dikke van Dale staan, het hoort echter wel bij de Nederlandse taal. Daarom is het m.i. niet te meten hoe veel nieuwe woorden er per jaar verzonnen worden.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Misschien iets voor NOS teletext.Gister nog chloorlek Botlek omdat bliksem was ingeslagen in stroomhuisje .Vorig jaar bij journaal nog "militaire legertroepen "dus NOS is wel creatief of dom
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Als je uitgaan van de Engelse taal, kan je uitgaan van gemiddeld 8.500 (!!!) nieuwe woorden per jaar. Dit heb ik laatst op Discovery Channel gezien over de geschiedenis van bepaalde woorden en het blijkt dus dat er per jaar meer nieuwe woorden bijkomen dan dat een kind van 10 jaar kent (iets van 7.500 was dat geloof ik).
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding