Bijwoorden:
-geven een plaats aan: hier, er, daar, rechts, ergens, nergens
-geven een tijd aan: nu, soms, plotseling, 's morgens, gauw, vanavond, daarna
-zijn woorden als: wel, toch, ook, nog, immers, niet, misschien
-zijn vraagwoorden als: waar, wanneer, waarom, waardoor, waarmee en hoe. (Verwar het bijwoord niet met het vragend voornaamwoord)
-kunnen iets zeggen over:
een werkwoord: De scooter rijdt hard.
een ander bijwoord: Hij heeft zijn test bijzonder slecht gemaakt.
een bijvoeglijk naamwoord: Er liggen erg zieke mensen in een ziekenhuis.
Ja, een bijwoord heeft dus inderdaad wat weg van een bijwoordelijke bepaling, want een bijwoordelijke bepaling geeft ook een plaats of een tijd aan, maar je hebt ook bijwoordelijke bepalingen als 'in de keuken', maar dan is 'in' een voorzetsel, 'de' een bepaald lidwoord en 'keuken' een zelfstandig naamwoord.
Bijwoordelijke bepalingen geven altijd antwoord op een vraag (waarheen?, wanneer? etc.) en bijwoorden doen dat in feite ook, maar bijwoorden kunnen ook iets zeggen over een werkwoord, een ander bijwoord of een bijvoeglijk naamwoord.
Als je bepaalde woordsoorten niet helemaal begrijpt of moeilijk vindt, kun je op 'jufmelis.nl' oefenen, deze site geeft ook duidelijke uitleg (zoals de uitleg over de bijwoorden hierboven).
Toegevoegd na 2 minuten:
Nog een verschil is dat bijwoordelijke bepalingen uit meerdere woorden kunnen bestaan ('in de keuken') en dat bijwoorden altijd maar één woord zijn (het zijn woordsoorten).
- Bronnen:
-
http://www.jufmelis.nl/woordsoorten/Bijwoo...