waar komt het woord " Huwelijksbootje " vandaan in het gezegde " in het huwelijksbootje stappen.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Enerzijds wordt door K. ter Laan verwezen naar de verklaring van Jan Ter Gouw (1814-1894) in zijn boek Nederlandse Volksvermaken: "Naar oud Hollandsch gebruik voeren bruid en bruidegom ter kerke in een vercierd bootje met een kroontje aan den mast. Van dit gebruik is nog de spreekwijze: ‘in 't huwelijksbootje stappen’, overgebleven". Anderzijds wordt ook als verklaring gegeven dat het gehuwde leven werd vergeleken met de vaart van het schip. De dichter A.W.C. Staring (1767 tot 1840) schreef hierover in een van zijn gedichten Toegevoegd na 6 minuten: "Nederlandse volksvermaken" moet zijn: De volksvermaken.

Bronnen:
K. ter Laan Nedrlandse spreekwoorden,...

ik kan al googlelend niets anders vinden dan : huwelijksbootje : zinnebeeld van het huwelijk Met z'n tweeën in een boot stappen is dus zinnebeeldend voor in het huwelijk stappen.

Volgens Van Dale's Idioomwoordenboek moet je er niet te veel achter zoeken: Tegenwoordig stappen mensen bij een huwelijk meestal in de auto, vroeger werd er vaak gebruik gemaakt van een boot, die speciaal voor de gelegenheid versierd werd. Dit zal uiteraard hebben gegolden voor de meer waterrijke gebieden van Nederland. (tp)

Bronnen:
Van Dale Idioomwoordenboek

het huwelijk is net als varen in een bootje. soms stormen met hoge golven waardoor het bijna omslaat, soms rustig kabbelend water waardoor je rustig ronddobbert... het huwelijksbootje dus:)) Toegevoegd na 43 seconden: zolang je zorgt dat het niet zinkt of omslaat is het prettig vertoeven hoor.

zie de songtekst van Acda & de Munnik Ik weet eigenlijk nooit echt waar ik aan toe ben Ze tilt me op en ramt me keihard onderuit 'T is als een schip en we zijn beide kapitein Ben je net een beetje leuk weg van de kade Ben je weg, gaat het anker alweer uit Ruzie soms om niets, soms om van alles Zeg jij 'ja' dan zegt zij 'nee' en andersom 'T is een nieuw schip en je moet samen leren varen Maar staan je zeilen eindelijk lekker in de wind Gaat het roer meteen weer om……

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100