Dat of wat?

Wat is correct? 'Het varken dat in de modder ligt' of 'Het varken wat in de modder ligt'? Ik vermoed 'dat', maar hoe zit het dan als je 'het varken' vervangt door 'dat'? 'Dat dat' klinkt zo raar.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Dat. Het betrekkelijk voornaamwoord wat wordt over het algemeen maar in een paar gevallen als juist beschouwd. Na een onbepaald woord Na een voornaamwoord Na een zelfstandig gebruikt bijvoeglijk naamwoord, meestal een overtreffende trap, of na een (rang)telwoord: Als het terugslaat op een hele zin: Als het antecedent (datgene waarop wat slaat) niet genoemd is En van dergelijke gevallen is in de zin 'Het varken ?at in de modder ligt' geen sprake. Toegevoegd na 4 minuten: En in het tweede geval is het "dat wat in de modder ligt", want "Dat" is een voornaamwoord.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Betrekkelijk_...
http://www.onzetaal.nl/advies/watdat.php

"Het varken dat in de modder ligt." Maar wel: "Dat wat daar in de modder ligt , is dat een varken?" En: "De eend die in de modder zit." Ik hoop dat je er geen uitleg bij wilt. Dit is een kwestie van "taalgevoel".

Het kan allebei goed zijn. Als het varken onderwerp is dan is "dat" juist. Als het varken lijdend voorwerp is dan is "wat" juist.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100