wat is het langste woord ter wereld?

ik ben al 2 weken op zoek naar het langste woord ter wereld. ik ook erg benieuwd of het een nederlands woord is.

Weet jij het antwoord?

/2500

Vrachtwagenautobandventieldopje ?

superwaterzuiveringsinstalatiecentrale? goede vraag trouwens ben ook erg nieuwschierig

Het langste woord uit de wereldliteratuur is de creatie van de Griekse blijspeldichter Aristophanes in zijn spel Vrouwenparlement. Het telt 78 lettergrepen: selachogaleokranioleipsanodrimupotrimmatosilfioparaomelitokatakechumenokichlepikossufofattoperisteralektruonoptekefalliokigulopeleiolagoosiraiobafetraganopterugoon. Het is een bijvoeglijk naamwoord, behorend bij een Grieks woord dat 'schotel' betekent, en kan vertaald worden met 'met — gevuld'; in de plaats van de streepjes — komt waarmee de schotel gevuld is: oester-slakken-zalm enz. enz.

Bronnen:
http://www.onzetaal.nl/OT60/OT60H14.pdf

Ik weet niet in welke taal je bedoeld dus doe ik het maar even in het Engels. Methionylthreonylthreonylglutaminylarginyl...isoleucine is 189,819 letters lang en is de chemische naam voor titin, het grootst bestaande eiwit. Die naam is wel omstreden, omdat hij niet in het woordenboek staat. Ook Lopadotemachoselachogaleokranioleipsano...pterygon staat niet in het woordenboek. Het is het langste woord (183 letters) dat ooit in literatuur uit de Oudheid is verschenen. In het woordenboek staat wel: Pneumonoultramicroscopicsilicovolcanoconiosis met 45 letters lang. Het is een longziekte. Ook bestaat er: Hippopotomonstrosesquipedaliophobia wat 35 letters lang is en betekent 'angst voor lange woorden'. Toegevoegd na 6 minuten: En Supercalifragilisticexpialidocious van Nanny McFee heeft 34 letters. Toegevoegd na 1 dag: Maar Supercalifragilisticexpialidocious is natuurlijk van Mary Poppins. :D Dank aan geraldine, anders was het mij niet voor ogen gekomen. Excuses voor het ongemak.

Bronnen:
http://en.wikipedia.org/wiki/Longest_word_...
http://nl.wikipedia.org/wiki/Supercalifrag...

Melige mode aan: waterschadebodemsaneringskredietbehandlaarsruimte Melige mode uit

Bronnen:
Nederlandse taal

Het langste woord in de Van Dale is bij mijn weten zandzeepsodemineraalwatersteenstralen, met 37 letters. Ik denk dat het langste woord ter wereld dus geen Nederlands woord is. Al kun je in het Nederlands wel makkelijk woorden achter alkaar zetten tot één lang woord, dat maakt het nog geen officieel 'woord'.

supercalifragilisticexpialidocious! Helaas, niet meer het langste zie ik al, maar moest er wel meteen aan denken! :D

Bronnen:
hihi, Mary Poppins

Haha. Bedoel je een officieel woord? "zandzeepsodemineraalwatersteenstralen" Anders kun je het met een beetje fantasie zo lang maken als je het zelf wilt. Ik houd het altijd op elastiek. Maar dat is toch niet lang....? Wel als je het uitrekt ;P Toegevoegd na 2 minuten: Oh wacht, ter wereld... PNEUMONO­ULTRA­MICRO­SCOPIC­SILICO­VOLCANO­CONIOSIS (behalve als je chemische termen meetelt) Toegevoegd na 9 minuten: Ik heb het dan over chemische naamgeving. Die kun je theoretisch gezien zo lang maken als je zelf wilt. Verder schijnen de allergrootste namen nooit voluit geschreven te worden door chemici, daarvoor worden dan triviale namen gebruikt.

In sommige talen, zoals Duits en Nederlands (maar er zijn er meer) kun je schier eindeloos beschrijvende woorden aan een zelfstandig naamwoord vastplakken, zodat de grens eigenlijk ligt bij je eigen fantasie. De vraag is of je bij al deze variaties op de welbekende 'hottentottententententoonstelling' wel van bestaande woorden mag spreken. Het langste oit gepubliceerd is van Leo Vroman, in het boekje 'De Godganselijke nacht' en telt ruim 1400 letters : Aanvangstvalligkuurwerkstukwerkkrachterwerkplaatstaan- valligstoelgangstvalligstoelgangbaardluisterrenwachterwerkerkraambeiderdonsterfelijkkleedvermakelijkheiderdonsterfelijkdienstplichtgevendeelsombergtochtendeldarmoedertientalrijkdomkoplichtgevenwellustmoordeelnamelijkstoeterughedendagelijkwaardigheidenneboomslangdraderwerkkringlopereereplaatstcngelehaaremspoorlogikapottenbakkerijwegtandersomberoofvogeleendrachthoekhuisraadhuisvrouwkleedvermaakschuittochtvlaagveenheidennebomensapenhouderdomwegwijzerdraadgeverzwijnglasscherfdeelwoordeeltekengetallangoordeelsomberichtlijnrechterkantoorwormeneerslagroomsoesterloopsychemieterstondergangpaddestoelgangrenpaardvarkadelaarzelinguïstiekummelkbroodborstkasplantüopendantikristalgeheelhuidspierenbakvisvangstzweetlustmoordeelnamensenhandijviervouderderangstdroomtaartsvaderlatentzeilanderijbewijsvogeliefdelevenwellusthofselenietwattendelementaalregelantierelierdichtbijsterkersversvoetstapvoetstandersommerendeelsommigrantsoenerewatandersnietsnutsbedrijfveerkrachterstevorenpaardewerkstukvallendenderendeerniswekkenmerkbaarmoedermateriemensentochwatmoetiktaktentastbaarmoedermateloostzeepwaterstandeloostzeepwatertandendrietveldslag. Grammaticaal vast correct, maar natuurlijk geen touw meer aan vast te knopen. Goede kanshebbers in de categorie bestaande woorden (en niet uit te spreken) zijn bijvoorbeeld de volledige Welsche plaatsnaam van het plaatsje Glenford (Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch) en Krungthepmahanakhornbowornrattanakosinmahintarayuthayamahadilokpopnopparatratchathanburiromudomratchaniwetmahasathan , de officiele naam van de stad die we liever kennen als Bankok. Toegevoegd na 4 minuten: Ze kunnen er niet eens helemaal OP hier zeg ! Even de hele zinnen selecteren, kopieren en plakken in Word, dan kun je ze - als je zin hebt - helemaal nalezen. Of in de reactie, zonder streepjes.

onbewoonbaarheidsverklaring is toch wel een aardig lang woord

de bovenstaande en onderstaande in het meervoud verkleind, dan krijf je dus bijvoorbeeld waterzuiveringscentralebeheerderssecretaraissekinderspeelgoedtreintjes

Hottentottententententoonstelling!

Industrietereinwagentje.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100