als je zegt een aantal mensen, is het dan een aantal mensen heeft of een aantal mensen hebben?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het woord wat aangeeft welke hoeveelheid het betreft is bepalend voor de werkwoordsvorm. Een aantal is dat in jouw voorbeeld. Bij een aantal hoort een enkelvoudige werkwoordsvorm. Dus een aantal mensen heeft.... Zou het hoeveelheidswoord bijvoorbeeld 'veel' zijn, dan wordt het meervoud. Veel mensen hebben..... Toegevoegd na 9 minuten: Strikt grammaticaal geredeneerd is 'aantal' de kern van het onderwerp en zou het dus *heeft* moeten zijn. Maar omdat 'aantal' heeft hier de betekenis van 'enkele' heeft is het meervoud in dit soort zinnen te verdedigen.

Bronnen:
http://www.urbanite.be/node/10473

Een aantal mensen heeft.

Heeft. Een aantal is enkelvoud.

Is het 'Een aantal collega's ging op cursus' of 'Een aantal collega's gingen op cursus'? Beide zinnen zijn juist. Bij een aantal is zowel enkelvoud als meervoud mogelijk. In het dagelijks taalgebruik is het meervoud het gewoonst. Bij "het" aantal past uitsluitend een enkelvoud: Het aantal geweldsdelicten is licht toegenomen. Het grote aantal muskusratten baart ons zorgen. http://www.onzetaal.nl/advies/aantal.php Een aantal is dus, samen met een paar vergelijkbare woorden, op weg een onbepaald telwoord te worden. Toegevoegd na 2 minuten: NOG een voorbeeld: Vraag Welk getal krijgt de persoonsvorm na een onderwerp met het hoeveelheidsaanduidende woord aantal: een aantal mensen waren of een aantal mensen was? Antwoord In de meeste zinnen is zowel enkelvoud als meervoud mogelijk. Soms dwingt de context een enkelvoudige of meervoudige persoonsvorm af. http://taaladvies.net/taal/advies/vraag/16/

Het ligt eraan wat je vóór aantal zet. Het lidwood HET..is enkelvoudig en het lidwoord EEN is meervoudig. Een aantal voorbeelden: Een aantal mensen in het openbaar vervoer hebben gebruik gemaakt van...... Een aantal mensen zijn dit weekend op bezoek geweest in een pretpark. Een aantal mensen zijn op de weg aangehouden voor alcoholcontroles... Een ander voorbeeld is..... Het aantal mensen in het openbaar vervoer heeft gebruik gemaakt van.... Het aantal mensen is dit weekend op bezoek geweest in een pretpark. Het aantal mensen is op de weg is aangehouden voor alcoholcontroles.

Beide vormen zijn goed. Een aantal valt onder een uitzonderingsregel. Omdat het eerste zelfstandig naamwoord de betekenis heeft van een telwoord mag je je richten op het tweede zelfstandig naamwoord. b.v. Een tiental=> tien een massa=> veel een aantal=> enkele Hier kan je dus ook 'enkele mensen' lezen, waardoor ook de meervoudsvorm goedgerekend wordt. Let wel op dat je dit niet gebruikt bij 'een grote groep mensen', want dat is meer dan alleen veel mensen (dan is het wel enkelvoud).

Bronnen:
boek: van woord tot tekst, geschreven...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100