Wat wordt bedoeld met: egalitair denken?

Als iemand tegen je zegt: jouw buurman is egalitair denkend. Wat zegt dat dan over jouw buurman?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Als de constatering van de persoon die dat tegen jou zegt, juist is, dan vindt jouw buurman het niet zo fijn, dat jij een Mercedes hebt, en hij een Fiat Uno. En als hij echt principieel is, dan heeft hij ook slapeloze nachten van het feit, dat zijn salaris weer net iets hoger is dan dat van jou. Want dat deugt natuurlijk ook niet. Echt egalitair denken bestaat eigenlijk niet, want dat is een streven naar zo'n volkomen gelijkheid, dat iedereen dezelfde macht, status en bezit heeft, in een even groot huis woont, en zelfs dat iedereen een zelfde soort opleiding heeft genoten. Het zal dus wel meevallen met je buurman, en hoogstens is hij een klein beetje in de jaren '70 blijven steken, toen spreiding van macht, kennis en inkomen de toverkreet was, om de samenleving rechtvaardiger te maken. Een gevolg was toen b.v. de middenschool, waar we nu wat anders over denken. Toptalent stimuleren vinden we nu prima, en we vinden het ook niet zo heel vreselijk als iemand door hard werken, succesvol ondernemen en/of lang studeren wat meer geld verdient dan een ander. Iedereen denkt tegenwoordig een beetje egalitair, want we vinden het allemaal maar onzin om bijna nederig tegen iemand op te kijken, we noemen een minister geen excellentie meer, maar meneer/mevrouw (of gewoon jij!) en we vinden vooral dat iedereen gelijke kansen moet krijgen.

Egalitair betekent dat je gelijkheid nastreeft. Als je egalitair denkt, ga je ervan uit dat mensen op één gebied of meerdere gebieden gelijk zijn. De buurman in kwestie vindt misschien dat alle mensen dezelfde rechten (zouden moeten) hebben, of hij is er een voorstander van dat alle mensen hetzelfde niveau van welvaart moeten kunnen bereiken. http://www.woorden.org/woord/egalitair

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Egalitarisme

De definitie van Wikipedia is wel vrij duidelijk: "Het egalitarisme is een gedachte dat een bepaalde vorm van gelijkheid van mensen moet prevaleren. Die gelijkheid kan verschillende vormen aannemen, van politieke gelijkheid, tot sociale gelijkheid en gelijkheid van mogelijkheden, en is dan ook door verschillende ideologieën verschillend ingevuld. Het liberale egalitarisme vindt haar oorsprong bij John Locke, die betoogde dat elk mens de ratio bezit, en eenieder daarom met gelijke en onvervreemdbare rechten is geboren. Uit een dergelijke egalitarisme zijn onder andere de mensenrechten en grondwetten voortgekomen. Een andere definitie van egalitarisme richt zich op economische gelijkheid, waarin vervolgens gelijkheid van kansen wordt nagestreefd (eenieder moet evenveel kansen hebben tot economische voorspoed komen), en gelijkheid van uitkomst (eenieder moet een gelijke welvaart bezitten), wat men terug kan vinden in bijvoorbeeld het communisme." Dat jouw buurman egalitair denkend is kan dus verschillende dingen betekenen. Wellicht vindt hij dat elk mens inherent dezelfde rechten heeft. Maar misschien ook wel dat iedereen dezelfde mogelijkheden moet krijgen in het leven. In ieder geval moet er in zijn denken ergens een streven naar of postuleren van gelijkheid op enig vlak bestaan. Er bestaan dus geen 'echte egalitaristen' zoals die waar mesmer (mij hypnotiseer je niet ;-) naar verwijst. Wel kan ik mij (hoewel met moeite) voorstellen dat er egalitaristische extremisten zijn die vinden dat iedereen hetzelfde moet hebben/krijgen, d.w.z. dat niemand meer mag hebben dan een ander. Vaker zie je de vorm die vindt dat niemand meer rechten heeft/mag hebben dan een ander.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Egalitarisme

egalitair denken is het geloof in de gelijkheid van mensen.Het voornaamste aspect is dat men gelooft in gelijke resultaten voor iedereen.Maar ieder individu heeft verschillende wensen en behoeftes.Egalitair denken is "de heilige graal " van het socialisme .

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100