Wat is precies het verschil tussen een lui en laks persoon?

Ik heb wel zo'n idee, maar zou niet weten hoe ik het moet verwoorden. Vandaar de vraag, zodat het in één opslag duidelijk is.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Lui is iemand die sowieso liever helemaal niet in beweging komt maar echt zo weinig mogelijk doet met zo weinig mogelijk inspanning. Daarbij kan deze echter prima zijn zaakjes wel goed voor elkaar hebben. Iemand die laks is daarentegen kan wel de hele dag druk met van alles bezig zijn, maar laat nogal makkelijk Gods water over Gods akker lopen, oftewel neemt zijn verantwoordelijkheden niet serieus, doet dingen half of net te laat. Daar hoef je niet lui voor te zijn dus. Soms gaan lui en laks prima samen, maar noodzakelijk is dat niet, en het zijn zeker geen synoniemen van elkaar.

Lui is als je de energie er niet kan opbrengen voor iets. Laks als het je niet echt kan interesseren.

Ik vind dat er een HEEL groot verschil tussen is en toch worden in veel woordenboeken vergelijkbare synoniemen genoemd: Voor mij is: Lui: afkerig van lichamelijke inspanning Laks: gemakzuchtig Dus: beiden doen iets niet, de eerste omdat hij geen zin heeft om te beginnen, de andere omdat het hem niet kan schelen wat het gevolg is van zijn "niet'doen"

Een lui persoon heeft er geen behoefte aan om in actie te komen,vooral omdat hij/zij weet dat datgene wat gedaan moet worden, wel door een ander gedaan wordt. Een laks persoon daarentegen weet dat hij zelf wat moet doen, maar doet dat wanneer het hem zelf uitkomt.

Laks betekent traag . Lui wil zeggen: dat diegene te beroerd is om het te doen . zie afbeelding , onder lamlendig .

Bronnen:
Dikke van Dale

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100