Een lunatic is een engelse benaming voor iemand die gestoord is.

Maar waar komt die benaming weg?Luna=maan.Dus het heeft klaarblijkelijk iets met de maan te maken.Ik kan nergens terugvinden waarom juist de maan invloed had op gestoorde mensen.OF wanneer dit woord voor gestoorde mensen werd gebruikt.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Op Wikipedia vind je het volgende antwoord: Maanziekte of lunatisme is een vermeende ziekte waarbij mensen stemmingswisselingen zouden ervaren wanneer de maan in zijn cyclus de toestand van volle maan heeft bereikt. Ook werd slaapwandelen in verband gebracht met maanziekte. In de middeleeuwen was maanziekte (of Séleniathomai) de term voor epilepsie omdat de ziekte zou aangrijpen onder invloed van de maancyclus. Remedie was dan het eten van knolselderij. De Grieken noemden de selderij sélion, afgeleid van sélène, wat maan betekent. Maanziekte is niet wetenschappelijk bewezen. Het is een folkloristisch geloof dat teruggaat tot de oudheid en zelfs de prehistorie. De Engelse termen lunacy (gekte) en lunatic of loony ("gek") stammen af van dit geloof in maanziekte.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Maanziekte

Vanuit bijgeloof zouden mensen ontvankelijk zijn voor de kracht van de maan die de psyche zou kunnen beïnvloeden. Naar mijn idee met name in combinatie met de aanwezigheid van de maan in de nacht.

Goede vraag, blijkbaar zo goed dat er zelfs een wetenschappelijk artikel van 9 paginas over geschreven is. Een verwijzing naar de maan, om geesteszieken aan te duiden komt in meerder talen voor. Het gebruik is via het latijn te herleiden tot het grieks, waar een dergelijk woord gebruikt werd om epilepsiepatiënten aan te duiden. Van epilepsie werd vroeger gedacht dat het samenhing met de stand van de maan.

Bronnen:
http://www.scribd.com/doc/50050854/The-Dis...

Als toevoeging kan ik nog zeggen dat Lunatic Asylum gekkenhuis is terwijl asylum verder ook gesticht of voor asielzoekers wordt gebruikt, ja ja. Vandaar kennelijk ook de naam TIC bij Lunatic. Grappig.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100