Nicolo Paganini wordt ook wel de violist van de duivel genoemd, waarom?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Op 27 oktober 1782 werd Paganini geboren als zoon van een havenarbeider uit Genua. Die maakt hem wegwijs op gitaar, mandoline en viool. Maar als hij zes jaar oud is wordt het menens: hij wordt met stokslagen gedwongen als een fanatiekeling tot 12 uur per dag viool te studeren. De weinige leraren die hij heeft gehad konden niet veel voor hem doen: hij was dus voor een groot deel autodidact. Daardoor waarschijnlijk is het te verklaren dat hij totaal nieuwe technische vondsten uitdacht die hij dan ook strikt geheim hield: niemand mocht hem zien oefenen, (bij orkestrepetities speelde hij alleen de tutti passages) en zijn kwalitatief niet erg hoogstaande composities zijn voor eigen gebruik geschreven en dus volgepropt met technische problemen die hij zelf had uitgevonden en dus voorlopig ook als enige kon oplossen. Zijn werken bleven exclusief in zijn bezit (na de repetitie verzamelde hij de orkestpartituren eigenhandig, zoals hij voor en concert ook meestal zelf achter de kassa ging zitten). Verder was hij extreem gierig en verzorgde zich slecht, waardoor hij aan het eind van zijn leven (27 mei 1840 in Nice) de bezitter was van een heel fortuin (ter waarde van zo'n honderd duizend gulden), en een collectie had van elf meesterviolen, waaronder enkele Amati, Guarneri en Stradivarius. Het begin van die carrière ligt in 1798, als hij de strengheid en inhaligheid van zijn vader ontvlucht en jarenlang rondzwerft. Van 1800 tot 1805 zijn we zijn spoor zelfs bijster: waarschijnlijk moet hij toen wegens speelschulden en/of moord op een medeminnaar in de gevangenis gezeten hebben. Zelf beweert hij steeds in die periode als dirigent in Lucca gewerkt te hebben. In ieder geval wordt hij in 1805 als hofvirtuoos aan het hof van Lucca de minnaar van de vorstin, een zuster van Napoleon. Vanaf 1808 weigert hij elke officiële betrekking en zwerft als gevierd duivelskunstenaar door heel Europa. Daaraan komt een einde als hij zwaar ziek wordt en van het ene kuuroord naar het andere trekt. Met zijn fortuin opent hij het "Casino Paganini" in Parma (zonder succes overigens). Tussendoor had hij aan een verhouding met een koorzangeres een zoon overgehouden: Achilles, die dan ook heel zijn fortuin erfde. Toegevoegd na 2 uur: Kortom, hij speelde zó virtuoos dat zijn tijdgenoten dachten dat de duivel in hoogsteigen persoon hem viool had leren spelen.

Bronnen:
http://www.componisten.net/default.asp?c=paganini

anini versterkte de legendevorming om zijn persoon door 's nachts op kerkhoven voor de doden te spelen. Hij had ook de gewoonte om voor een concert zijn gezicht wit te schminken om zo nog meer tot de verbeelding te spreken, als lijdend kunstenaar. Een mysterieuze ziekte zorgde voor nog meer mystificatie rondom zijn persoon. Hij leed namelijk aan het Marfan syndroom, hierdoor had hij zeer lange vingers.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Niccolò_Paganini

Hij stond als componist bekend om zijn extreem moeilijk te spelen stukken. Zelf kon hij dat wel uiteraard. En zijn latere levenswandel leverde hem dat bijnaam op. Korte samenvatting van:

Bronnen:
http://www.componisten.net/default.asp?c=paganini

Amadea is zò volledig. Daar valt niet aan te tornen. Ik zou het samenvatten tot: Zijn composities stemde hij volledig af op z'n eigen virtuose spelen. Hij was waarschijnlijk de kampioen van zijn tijd en daarenboven zeer begaafd. Zijn 'duivelstrillers' niet te evenaren, misschien nu nog niet. Zoals je weet is iedere publiciteit, goed of slecht, meegenomen. Dit gold ook voor hem.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100