wat als de ridders op een christelijke dag werden aan gevallen mochten ze dan terug vechten?

Weet jij het antwoord?

/2500

Ja je laat je eigen niet dood steken dus dan werd er gewoon gevochten. Ja het mocht het was een vraag van leven en dood dus dan mocht je je verdedigen.

Toegevoegd op 04 juni 2019 11:49: tekst

Hoewel de vraag ('ridders') suggereert dat alle ridders hetzelfde waren, is er in de praktijk een enorme variatie in cultuur, normen en waarden, afhankelijk van tijd en plaats. Net zoals er tegenwoordig ook verschillen zijn. Kortom, ridders vochten terug, of begonnen geregeld ook op zondag een veldslag. Een willekeurig voorbeeld is slag bij Towton (1461), notabene op Palmzondag In de praktijk werd er wel degelijk op zondag gevochten, als dat zo uitkwam.

Bronnen:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Slag_bij_Towton

Vanaf de elfde eeuw werd de zogeheten treuga Dei in West Europa ingevoerd. Iedereen werd door de koningen verboden om op zondag en feestdagen bepaalde vormen van regionaal geweld te plegen. Dit gold dus bijvoorbeeld voor rivaliserende kasteelheren, ridders, maar ook voor burgers. Naast dat het oneervol en zondig was stonden er ook straffen op als brandmerking en verbanning. In de praktijk kwam het dan ook bijna niet voor dat ridders op die dagen werden aangevallen. Was dat wel het geval, dan was zelfverdediging uiteraard niet verboden. Ook niet-Christelijke nobelen volgden de treuga Dei om de straffen te vermijden. Zoals gezegd gold de treiga Dei alleen binnen de koninkrijken. Het was niet verboden om je te verdedigen tegen aanvallen door andere koninkrijken of bijvoorbeeld vikingen. Tussen Christelijke koninkrijken was het in de vroege middeleeuwen (tot ongeveer de twaalfde eeuw) wel een ongeschreven regel om elkaar niet aan te vallen op Christelijke dagen. Later werd door de paus soms ook een tijdelijke treuga Dei ingevoerd tijdens kruistochten om de vrede tussen Westerse koninkrijken te bewaren.

Bronnen:
https://sourcebooks.fordham.edu/source/t-o...
https://erenow.net/postclassical/crusades/717.php
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Peace_and_...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100