Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Wanneer kwam het Christelijke geloof in de stad Lissabon terecht?

Verwijderde gebruiker
5 jaar geleden
3.3K
Verwijderde gebruiker
5 jaar geleden
@Anoniempii, met wat extra kennis van de geschiedenis ervoor en erna wordt het vaak iets interessanter ipv alleen een datum kennen.
https://www.landenweb.nl/costa-de-lisboa/geschiedenis/

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Antwoorden (2)

In de 12e eeuw begon het christendom zich over Zuid-Europa te verspreiden. Lissabon was in die tijd (tot 1147) geen eigendom van de Portugezen, maar behoorde toe aan de islamitische Moren. De Islam was de officiële godsdienst, hoewel de bevolking een bonte mix was van joden, moslims en christenen.
Koning Alfons I, beter bekend als Afonso Henriques, ook wel Alfons de Veroveraar (geboren 25 juli 1110 te Guimarães of Viseu — overleden op 6 december 1185 te Coimbra) had zichzelf in 1139 uitgeroepen tot de eerste koning van het kleinere Portugal. Na een mislukte aanval in 1140, viel Lissabon op 21 oktober 1147 in handen van de kruisvaarders met hulp van onder meer de kruisvaarder Gilbert of Hastings.
Na deze Reconquista (herovering) van Lissabon op 21 oktober 1147 door de kruisvaarder en de teruggave van Lissabon aan Koning Alfons I (nu dus de eerste koning van Portugal) was Lissabon weer in christelijke handen.
Het antwoord op de vraag is dus: Anno Domini 1147.
https://www.supersaver.nl/reisgidsen/lissabon/geschiedenis
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
5 jaar geleden
LeonardN
5 jaar geleden
-min (uitleg)\
"In de 12e eeuw begon het christendom zich over Zuid-Europa te verspreiden."
Neen.
De verspreiding van het christendom in Zuid-Europa begon al vele eeuwen eerder. Tussen de ~4de en ~8ste eeuw was het Iberische schiereiland dan ook al christelijk. Daarna is het inderdaad onder islamitisch bewind komen te staan, maar als je inziet dat de christenen al daarvoor daar terecht waren gekomen, is makkelijker in te zien waarom de bevolking van Lissabon al in 1147, dus voor de reconquista deels uit christenen bestond, en hoe deze daarna WEER in christelijke handen terechtkwam. 1147 is dus wel een belangrijke datum, maar niet de eerste maal dat het christelijk geloof in dat gebied terecht kwam.
Al zeker vanaf de 4de eeuw, maar waarschijnlijk al daarvoor.
In de 4de eeuw (~356) werd er een bisschop geïnstalleerd in het patriarchaat Lissabon, wat toen nog onder de Romeinse naam Olisipo (Olissipóna) bekend stond.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Patriarchaat_Lissabon
Het patriarchaat Lissabon (Portugees: Patriarcado de Lisboa, Latijn: Patriarchatus Lisbonensis) is een katholiek metropolitaanbisdom met zetel in Lissabon. Het werd opgericht in de 4e eeuw en in 1394 verheven tot aartsbisdom. De aartsbisschoppen van Lissabon dragen sinds 1716 de titel van patriarch.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Reconquista_(Iberië)
Tussen de 8e eeuw en 12de eeuw is echter de invloed van de christelijke kerk op een laag pitje komen te staan door de verovering van de Moren die moslim waren. In 1147 zijn de delen van Spanje en Portugal via de reconquista weer heroverd, zodat de christelijke invloed weer groot werd.
Deze animatie geeft een mooi beeld van hoe de christelijke verspreiding in Europa verliep en hoe delen van Spanje en Portugal tijdelijk niet onder christelijke invloed stonden.
https://www.youtube.com/watch?v=BJ0dZhHccfU

Ook de onderstaande map laat mooi zien dat Lissabon(Olisipo) en grote delen van Zuidelijk Europa ca. 325 al behoorlijk onder christelijke invloed stonden.
(Lees meer...)
5 jaar geleden
LeonardN
5 jaar geleden
Hier een link die de 3de eeuw claimt (voor het geheel van Portugal, niet Lissabon in he bijzonder):
https://www.lonelyplanet.com/portugal/history "A capital was established at Olisipo (Lisbon) in 60 BC, and Christianity became firmly rooted in Portugal during the 3rd century AD."
Een hoofdstad werd gevormd bij Olisip (Lissabon) in 60 vChr, en het christendom werd een grote invloed in Portugal in de derde eeuw na Chr. Hier nog wat info
http://www.gcatholic.org/dioceses/diocese/lisb0.htm
En nog een filmpje welke wellicht iets duidelijker is
https://vimeo.com/113801439 https://historiek.net/de-spaanse-reconquista/57780/

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding