Is men wel zeker dat de Vikingen eerder Amerika hadden ontdekt?

Met Amerika bedoel ik het Amerikaans vasteland, niet Groenland (aangezien er amper handel of communicatie was tussen deze 2 gebieden). Ik twijfel omdat Spanje Amerika kon koloniseren in minder dan 50 jaar. Dit omdat de indianen bijna waren uitgestorven door ziektes die de Spanjaarden meebrachten. Zo stierven 80% van de Inca's door een simpele verkoudheid. Maar als de Vikingen de eerste Europeanen zijn die Amerika verkenden, dan zouden de indianen toch niet ziek geworden zijn van de ziektes die de Spanjaarden meebrachten.

Toegevoegd na 2 dagen:
Het klinkt raar dat ik de Inca's als voorbeeld neem omdat zij leefden in Zuid-Amerika, terwijl de Vikingen landden in Noord-Amerika. Maar kijk naar de pest: heel Europa had er last van en de ziekte verspreidde zich razend snel. Als de Vikingen contact hadden met de indianen, dan zouden waarschijnlijk ziektes zich hebben verspreid door handel en contact tussen de stammen/volkeren. Daarbij komt ook nog eens kijken dat de indianen geen immuniteit hadden tegen deze ziektes en dat Noord- en Zuid-Amerika toen nog een verbinding hadden via land (het Panamakanaal bestond toen nog niet en de zeespiegel was toen lager).

Weet jij het antwoord?

/2500

Nee, men is daar niet zeker van. Het belangrijkste bewijs is de gevonden 'runenstenen' in bijv. Newfoundland, maar ook daarvan wordt betwist of Vikingen de makers zijn.

Bronnen:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Runensteen_%...

Ja, het is zeker dat de Vikingen Amerika hebben ontdekt: Opgravingen in L'Anse aux Meadows bevestigen dat afdoende (zie link). L'Anse aux Meadows is Mbt ziektes en kolonisatie (of de afwezigheid ervan): De Vikingen die Amerika ontdekten, kwamen daar van uit Groenland, en ze waren op zoek naar onder andere timmerhout. Groenland was zelf een marginale kolonie (5000 inwoners op het hoogtepunt) vanwaaruit geen verdere kolonisatie van Noord-Amerika gestart kon worden. In zo'n kleine kolonie kunnen ook ziektes als pokken en mazelen niet blijven bestaan, en ze kunnen dus ook vandaaruit niet worden overgebracht (behalve als er net toevallig mazelen heerst op Groenland). Ook is de omgeving van L'Anse aux Meadows zelf dunbevolkt en zochten de Vikingen geen contacten met de inwoners, wat -opnieuw- de overdracht van ziektes moeilijker maakt (Bron: Jared Diamond). Toegevoegd na 1 minuut: Aanvullign: L’Anse aux Meadows is een gehucht in Noord Newfoundland, Canada

Bronnen:
https://en.wikipedia.org/wiki/Collapse:_Ho...
https://nl.wikipedia.org/wiki/L%27Anse_aux_Meadows

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100