Heeft Oostenrijk vóór WOII een kustlijn gehad? en zo ja, waar liep deze?

In de documentaire "Climbed every mountain" ["the story behind The sound of Music" BBC2 . 13.15.uur 25/12/15] wordt gezegd dat Oostenrijk na WOII haar kustlijn heeft verloren... Waar liep / was die kustlijn…?

Toegevoegd na 1 minuut:
Graag bronnen!

Weet jij het antwoord?

/2500

Oostenrijk heeft nooit aan de zee gelegen. Het heeft dus ook vóór WO II geen kustlijn gehad. Tenzij het keizerrijk Oostenrijk (1804-1918) bedoeld werd. Het keizerrijk heeft wel een kustlijn gehad (aan de Adriatische Zee).

Bronnen:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Keizerrijk_O...

Uit mijn bezit het boek 'Oostenrijk', een uitgave van Douwe Egberts. Eerste hoofdstuk citaat: 'Dat Huis Habsburg begon zijn bestaan in 1027, en wel in het Zwitserse Aargau, waar men heden ten dage nog de ruïne kan zien van het toen gestichte slot, dat het begin werd van een ontzagwekkend wereldrijk. Het waren vijf klinkers, die een trotse waarheid bevatten: A.E.I.O.U., de initialen van de Latijnse spreuk: Austriae est imperare orbi universo, hetgeen in verduitst wil zeggen: Alles Erdreich ist Oesterreich Untertan, - Het gehele aardrijk is Oostenrijks onderdaan. Was niet de keizer van Oostenrijk tevens keizer van Duitsland, en heerste hij niet met de Spaanse tak samen over een rijk, waar de zon nooit onderging? In het voormalige Habsburgse huis ging de zon nooit onder. Zo'n beetje de hele wereld werd door Oostenrijk geregeerd. Tot in Amerika toe. Genoeg kustlijn dus. Toegevoegd na 8 uur: Uit een oude Yvert (1979 deel 2) heb ik het olgende antwoord geformuleerd, zodat u zich meer een voorstelling maken kunt zoals bedoeld. LAutriche ayant retrouve son indépendance en 1955 a repris ses frontières de 1938, entre l'Allemagne et la Tchecoslovaquie au Nord, la Hongrie a l'Est, la Yougoslavie et Italie au Sud, et la Suisse et le Liechtenstein a l'Ouest. Vienna restant toujours la capitale Vrijvertaald Oostenrijk verkreeg haar onafhankelijkheid in 1955 nadat de grenzen uit 1938 als volgt waren gewijzigd: Tussen Oostenrijk , Duitsland en Tjechoslowakije in het noorden Oostenrijk en Hongarije in het westen Oostenrijk, Joegoslavié en Italie in het zuiden en in het westen vonden grenscorrecties plaats met Zwitserland en Liechtenstein, maar dit buiten beschouwing. Het gaat vooral om de grenscorrectie tussen Joegoslavie en Italie. Zeg maar de kuststrook tussen Trieste richting Venetié. In dat deel zat een stuk Oostenrijksgrens die aan zee grensde.

Bronnen:
Yvert

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100