Is het waar dat wij (europeanen) bijna al het rijkdom hebben gestolen van de afrikanen?

Ik had dat ooit op school geleerd, dat in de tijd dat er `slaven' werden verhandeld vanuit afrika een paar honderd jaar geleden, dat wij (europeanen) toen bijna al het rijkdom hadden gestolen en dat dat de reden is dat veel landen en/of families in Afrika daarom nu zo arm zijn.
En nu zegt me vader dat dat niet zo is. Nu vraag ik me af of het wel zo is en of wij daar niet iets aan kunnen doen. Ook al gaat het dan om onze voorouders, maar als het wel zo is leven wij nu toch eigenlijk in de rijkdom die van hun gestolen is?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Wat een goede vraag zeg. Het maken van een mooie wereld begint met het stellen van de moeilijke vragen waar eigenlijk niemand over na wil denken. Dus daarvoor al een dikke thumbs up. Het is zeker zo dat er nog steeds heel veel gevolgen zijn van de slavernij en het kolonialisme. Inderdaad alleen al het opbouwen van ons economisch systeem heeft er toe geleid dat de westerse wereld bepaalt hoe de taart word verdeelt en aangezien de meeste mensen in de westerse wereld wel twee punten lusten (daarmee bedoel ik auto's, kleren, 3 tv's in huis etc. etc.) blijft er niet veel over voor andere mensen op de wereld. Zo zijn er nog veel meer gevoelsmatige en praktische gevolgen van de situatie die het westen toen heeft gecreeerd waardoor veel mensen in bijv. Afrika nog steeds niet in deze situatie zitten. Neem bijv. de genocide in Rwanda jaren geleden een direct gevolg van de 'donkerder' getinte bewoners die wraak namen op de 'lichter' getinte bewoners die tijdens het kolonialisme door Belgie en Frankrijk om hun lichtere huidskleur voordelen hadden waar de 'donkere' bewoners als dieren werden behandeld. Blijf altijd kritisch op onderdrukking en als je ziet dat mensen niet als mensen behandeld worden. Ik ben trots op je vraag te kunnen antwoorden.

Wij hadden handel en technologie, met die technologie konden we vuurwapens maken waardoor we handel konden voeren over de rug van de Afrikanen. Dus we hebben die rijkdom niet gestolen maar verdiend, ten koste van Afrikanen, door onze betere spullen.

De Europeanen buiten uit dat de derde wereld landen zo arm zijn. Onze goederen bijvoorbeeld een tandenborstel worden daar zeer goedkoop geproduceerd, omdat de kinderen en of ouderen hun hele gezin moeten onderhouden moeten ze dat werk wel aannemen ook al is het een veel te laag loon.

Er is nog steeds veel rijkdom in de bodem van afrika maar dat is alleen in handen van kapitalisten. Het continent afrika is een onrustig gebied veel onrusten en weinig structuur. De leiders van die landen denken vaak alleen aan hun eigen geld. Het volk is niet zo belangrijk. Gestolen hebben we wel maar dat hebben we ook in andere landen gedaan. Zoals indonesia, Suriname en ga zo maar door.

De Afrikanen deden zelf mee aan de slavenhandel, de ene stam nam de andere stam gevangen en verkocht ze aan Europeanen in ruil voor wapens en technologie. Dus wij Europeanen zijn zeker niet de enige met schuld hieraan, dat hebben de Afrikanen ook grotendeels aan zichzelf te wijten. Wat zouden wij er nu aan kunnen doen? we doen al ontzettend veel aan ontwikkelingshulp maar zoals we dat doen werkt het ook niet.

we kunnen met de vinger gaan wijzen zoals de meeste daar waarschijnlijk wel doen en opzich kan ik het ze niet kwalijk nemen. toch moeten we wel wezen dat europese landen jaarlijks miljoenen misschien wel miljarden uitgeeft voor landen in afrika. Toch ligt hun armoede ook deels aan hun mentaliteit wat nogal racistisch klinkt maar zo bedoel ik het natuurlijk niet. echter zijn we decennia verder en is er nog weinig verandert. zoals ik zei kunnen we verwijt blijven maken maar we kunnen ook samen komen en de boel opbouwen. als de nederlands dit niet deden na WO2 waren we ook niet zo welvarend als we nu zijn. natuurlijk ligt veel schuld hier ook bij de rijke leiders in die landen die geen idee hebben waar ze mee bezig zijn waarschijnlijk of welke alleen om hun eigen rijkdom geven. ik hoop dat je wat aan dit antwoord hebt. ter toevoeging ik wil hierbij niemand aanvallen of met de vinger gaan wijzen wil alleen maar vertellen dat dit soort dingen zich afspelen. Succes!!

Je stelt dat wij de rijkdom gestolen hebben. Dat is onjuist: onze voorouders hebben de slaven verhandeld. Deze werden door de Amerikanen zelf aan ons geleverd. Wij hebben dat wel op een heel platvloerse manier gedaan. Bijvoorbeeld, door de slaven in zijligging te vervoeren. Dan gingen er wel meer dood tijdens het transport, maar in totaal kwamen er meer over. Dat soort dingen zijn nu ondenkbaar. Hoewel, op dit moment zijn er meer slaven op de wereld dan er ooit geweest zijn. Heb ik ergens gelezen. Dat Afrika nu arm is, heeft een andere reden. Het is een kwestie van cultuur. De mensen daar geloven in hun voorvaderen. "En als die het anders hadden gewild, dan was het nu wel anders geweest", zeggen ze dan. Ze houden totaal niet van verandering. En zo blijft de armoede.

Bronnen:
Mijn dochter die in Ghana stage heeft gelopen.

Kijk het filmpje Zeitgeist op youtube over het geldsysteem en leningen enz. en je weet gelijk hoe het in zijn werk gaat. De situatie van afrika komt ook aan bod met de mijnen enz.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100