Waarom stuurt Gandalf niet meteen de adelaars op pad vanaf Rivendel? (Lord of the Rings)

Dit heeft mij altijd verwonderd: het hele fellowship sjokt half Middle Earth af, terwijl die adelaars toch meteen die Ring in Mount Doom kunnen dumpen? Vertrouwt hij de Adelaars ook niet met de Ring?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Sauron was heel actief in zijn zoektocht naar de ring, zowel in de lucht als op de grond. Als hij op enige manier al een troep reuzen adelaars die over zijn land vlogen zou hebben gemist, dan zouden zeker de Nazgul deze wel hebben opgemerkt. Zij zouden op hun "fell beasts" (sorry, weet de Nederlandse naam voor die vliegende dieren die wel wat op draken lijken niet) zijn gestegen en de adelaars vermoord hebben, waardoor de ring bij Sauron zou belanden. De enige reden dat de adelaars Mordor binnen konden vliegen om Sam & Frodo te redden was dat de ring vernietigd was en de kracht van de vijand gebroken. Daarnaast had Gandalf niet de macht om de adelaars op te dragen de ringdragers naar Mordor te vliegen. Gandalf heeft ooit een grote gunst verleend aan Gwahir (de Adelaarkoning) waardoor deze bij Gandalf in het krijt stond. Gwaihir loste zijn schuld in door Sam & Frodo op te halen. Als zij vanaf het begin het hele dring ragende gezelschap naar Mordor hadden moeten vliegen, dan hadden ze hun eigen dood tegemoet gevlogen en dat zou teveel gevraagd zijn voor Gwaihir. En laten we eerlijk zijn: Dan zou het boek toch een heel stuk korter en minder spannend zijn en we zouden enkele bijzondere creaturen nooit zijn tegengekomen, zoals de Ents... Tussen haakjes, bovenstaand verhaal heb ik ook deels van de engelse versie van deze site: http://answers.yahoo.com/question/index?qid=20100112224920AA9Kheb

De adelaars zouden meteen door de Nazguhl (zoiets ongeveer) worden gepakt. Het moest wel in het geheim gebeuren natuurlijk, dat was in principe het idee (of dat een heel goed idee was... (nou ja, wel gezien het uiteindelijke resultaat)).

Het kritieke moment van de hele onderneming is het werpen van de ring in het vuur. Maar dan moet je eerst de berg betreden hebben. Zie jij de adelaars al door de gang naar binnen hoppen? Er zijn nog andere technische bezwaren, nl. de impakt die de ring heeft op de drager. Zouden adelaars daar tegen bestand zijn? Tot dusver zijn alleen de weinig ambitieuze hobbits hiertegen bestand gebleken, ook al raakten ook zij meer en meer onder de invloed.

Elrond, Treebeard, Bombadil of Galadriel lijken ook kansrijker dan Frodo. Of Gandalf zelf. Maar de vraag was niet zozeer wie de meeste kans liep, maar meer wie je het in de schoot kon dumpen. Wie is bereid? Want zowel het succes van de missie, alsook het verhaal zelf, hebben weinig te maken met het vervoeren van de ring. Het gaat over het willen en kunnen dragen. Het durven dragen. En dan niet ‘carry’ als in ‘carry a suitcase’, maar ‘bear’. Als in ‘bear suffering’. En dan is de bereidheid belangrijker dan snelheid of kracht. Het gaat om de wil.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100