Hoeveel boeken worden er per druk gemaakt?

Ik zag vandaag een boek met de vermelding "25e druk". Aan hoeveel exemplaren moet je dan denken?

Toegevoegd na 21 minuten:
Uiteraard begrijp ik dat het veel verschilt. Ben eerder benieuwd naar een gemiddelde of hoe je kunt achterhalen om hoeveel boeken het gaat.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Als een boektitel een vijfentwintigste druk heeft, dan zal dat onder de bestsellers vallen. Daarvan worden per oplage 10.000 tot 50.000 exemplaren in de markt gezet. Ter vergelijking: van het gemiddelde debuut worden zo'n 2.000 exemplaren gedrukt, en die worden vaak lang niet allemaal verkocht.

Bronnen:
www.schrijvenonline.org

Dat is natuurlijk afhankelijk van het soort boek, (on)bekende auteur, welke uitgeverij, etc. Het kan variëren van een paar honderd tot enkele (tien)duizenden. Om je een voorbeeld te geven van een zeer bekende auteur, zie onderstaande link.

Bronnen:
http://www.stephenking.nl/boeken/boekendru...

Het aantal exemplaren varieert per druk van een boek natuurlijk. Van een beginnend auteur,zal een beperkte oplage verspreid worden. Van een bekende succesvolle schrijver ligt dat uiteraard heel anders. Toch zijn er boeken waarvan de schrijvers door bijna iedere lezer verafschuwd wordt, die steeds een hoge oplage realiseren.

Hier is geen antwoord op, dat verschilt echt helemaal per boek en per druk. De verwachte verkoop is de het criterium voor de uitgever.

Er zijn ook uitgevers die boeken in kleine oplages uitbrengen, vijfhonderd stuks bijvoorbeeld. Zodra die dan zijn uitverkocht, verschijnt de 2e druk. Wanneer dit dan een paar keer achter elkaar op deze manier gaat, lijkt het voor de buitenwereld nét... of het een gewéldig boek is! Dat werkt (uiteindelijk) stimulerend op de verkoop.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100