Ik zoek de naam van een boek, het is een tragisch liefdesverhaal over een meisje dat in een gekkenhuis terecht komt?

Het gaat over een meisje dat op een groot landgoed woont. Op een gegeven moment komt er een jonge man langs die daar een tijd blijft. Ze worden verliefd, en besluiten om weg te lopen? Ze wil haar meid bedriegen en in een gekkenhuis stoppen. Maar dan wordt ze zelf naar dat gekkenhuis gebracht en doet haar grote liefde opeens alsof zij de meid is, die gek geworden is en doet alsof ze het meisje is. (Blijkbaar is hij dus verliefd op de meid en wil met haar weglopen)
Belangrijke thema’s verder nog zijn: Het meisje houd in het gekkenhuis nog steeds haar witte? handschoen die ze van hem gekregen heeft als aandenken.
Verder merkt ze ergens op dat de leden van het landgoed altijd elke dag dezelfde patronen vormen, en dat ze eerst dacht dat de jonge man daar verandering in bracht, maar eigenlijk zijn er nu gewoon andere paden.
Er is een groot uurwerk dat elk uur door het hele huis galmt.

Ik weet dat de kans dat iemand het kent waarschijnlijk niet zo groot is, maar ik kan het altijd proberen…

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het zou "Vingervlug" kunnen zijn, van Sarah Waters. Londen, 1862. De wees Sue Trinder wordt grootgebracht in een huis vol zakkenrollers ('fingersmiths', de verklaring van de Engelse titel) en gauwdieven. Mevrouw Sucksby die baby's 'doet verdwijnen' en meneer Ibbs, heler van beroep, bestieren het huishouden. Als Sue zeventien is, komt een schurk met het plan de rijke erfgename Maud te trouwen en haar daarna het gekkenhuis in te werken, zodat hij haar geld krijgt. Sue moet ook meewerken en zal er veel geld voor krijgen. Maar zodra het plan is geslaagd, is het Sue die in het gekkenhuis wordt gestopt en Maud die met de schurk meegaat naar Londen. Sue kan echter ontsnappen en er volgt een confrontatie die Mrs. Sucksby het leven kost, veel duidelijk maakt over de identiteit van zowel Sue als Maud en deze twee bij elkaar brengt. Het plot, waarin iedereen iedereen bedriegt, en de lezer voortdurend op het verkeerde been wordt gezet, doet je van de ene verrassing in de ander vallen. De critici waren zeer enthousiast over deze uitstekend geschreven én heerlijk weglezende historische schelmenroman met een keur aan kleurrijke Dickensiaanse figuren. De zeer ambitieuze en originele roman is geraffineerd en overtuigend opgebouwd tot een intrigerend verhaal dat steeds opnieuw verrast met onverwachte, plausibele wendingen.

Bronnen:
Picarta

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100