Er is een citaatrecht, en daar kun je gebruik van maken. Aan de meeste voorwaarden voldoe je al, zoals blijkt uit je toelichting. Zoals het duidelijk vermelden van Disney en de naam van de film.
Verder moet je citaat een duidelijk doel hebben en het moet relevant zijn voor je verhaal; er moet dus een duidelijke relatie zijn tussen citaat en de inhoud van je boek. Ook daar zul je vast aan voldoen, want anders help je je eigen boek om zeep.
Blijft nog over de lengte van het citaat. Daar zijn geen vaste regels voor, maar ook jij zult begrijpen dat het citaat verhoudingsgewijs maar een klein onderdeel mag zijn van je totale boek. De helft van je boek het verhaal van Disney, en de andere helft jouw verhaal, dat kan natuurlijk niet, want dat is geen citeren meer. Maar met 10 of 15 zinnen zul je niet snel in de problemen komen. Ook moet je correct citeren, en niet rommelen in de tekst; maar dat zul je vast zelf ook al hebben bedacht.
Wil je helemaal 100% zeker zijn, stuur dan een mail naar Disney of de producent van Disneyfilms. Via Internet Movie Database (en Google) is dat goed te doen.
Verwacht je dat je boek een bestseller wordt, dan zou je ook een jurist in kunnen schakelen, die gespecialiseerd is in citaatrecht. In dat geval kan er wel 100/150 Euro af voor een gesprekje van een half uur.
Ten slotte: het probleem van citeren zal in de praktijk pas actueel worden, als je boek wordt uitgegeven. De redacteur/uitgever van je boek zal je er altijd op wijzen, als je ongeoorloofd zou citeren.
Succes met je boek!