Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Waar kan ik een overzicht vinden van verschillende stijlen in de literatuur en een korte duidelijk uitleg?

Stijlen die opkomen en al aanwezig zijn in de Nederlandse literatuur (proza, poëzie en schilderkunst etc.) vooral in de 19de eeuw. Met daarbij een korte uitleg wat die stijlen precies inhouden/hoe te herkennen.

Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
4.8K

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Antwoorden (2)

Zoals in de reactie al staat, is bibliotheek een prima plek om kunst- en literatuurboeken te bekijken. Met name kunstboeken zijn rijk geïllustreerd, wat op internet vanwege de rechten meestal ontbreekt. Niettemin hieronder twee sites die je alvast even op weg kunnen helpen:

http://www.schilderijen-site.nl/encyclopedie/schilderkunst-nederland en http://www.literatuurgeschiedenis.nl/lg/19de/literatuurgeschiedenis/index.html
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
Bedoel je literatuurstijlen of -stromingen? Als je stromingen bedoelt, kom je uit op drie hoofdstromingen die in de 19e eeuw hun plaats vonden:

- Romantiek (Grofweg tot 1850, in Nederland iets later en weinig aanwezig)
Romantiek heeft een sterke neiging naar het subjectieve en het emotionele. De wereld is vol gevoelens en de mens is een speelbal daarin.
Meer: http://nl.wikipedia.org/wiki/Romantiek_(stroming)#Nederland

- Realisme (Grofweg 1850-1880)
Het realisme is een reactie op de romantiek. Waar de romantiek nadruk legde op het subjectieve en het "sublieme", wilde het realisme de wereld weergeven zoals hij werd waargenomen.
Meer: http://nl.wikipedia.org/wiki/Realisme_(literatuur)

- Naturalisme (Grofweg 1880-1900)
Het naturalisme bouwt voort op het realisme, maar gaat verder: in het naturalisme wordt nadruk gelegd op de rol van het milieu/de buitenwereld op een persoon. Veelal gaat het om een ontnuchterend verhaal: aan het eind komt de hoofdpersoon erachter dat het leven pijnlijk en de wereld teleurstellend is. (Dat heet de 'geschiedenis van ontnuchtering'.)
Meer: http://nl.wikipedia.org/wiki/Naturalisme_(literatuur)#Naturalisme_in_Nederland

Hopelijk heb je hier wat aan. Als je je er meer in wilt verdiepen, zijn er talloze boeken die ik je aan kan raden. Van mijn eigen studieboeken is 'Van Romantiek tot Postmodernisme' (G.J. van Bork, N. Laan, red.) een handige, hoewel je er waarschijnlijk wel een prijsje voor betaalt.

Groetjes!
~Amfi
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding