Waarom heet het GROENe boekje zo en waarom is het GROEN?

Waarom heet het niet het BLAUWe boekje en is het niet BLAUW? Of het GOUDen boekje dat van GOUD is? Of het PAARSe boekje dat PAARS is? Waarom de kleur GROEN?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het groene boekje heet het groene boekje omdat de kaft van het boek groen is. De kleur groen is waarschijnlijk gekozen omdat groen staat voor het goede of het correcte (groen licht krijgen, groen stoplicht). En omdat het een opvallende kleur is (als je het ziet staan weet je meteen 'dat is het groene boekje').

Omdat in de natuur groen echt een belangrijke kleur is....

Het Groene Boekje is in 1865 ontstaan als de Woordenlijst voor de spelling der Nederlandsche taal. In 1914 verscheen de eerste uitgave met een groene kaft. Sindsdien is het in de volksmond "het Groene Boekje" gaan heten. Als de kaft toevallig blauw zou zijn geweest, zou de benaming nu waarschijnlijk "het Blauwe Boekje" zijn.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Groene_Boekje

In 1863 publiceerden Matthias de Vries en L.A. te Winkel hun gesimplificeerde spellingregels, die in het jaar daarop in België werden aangenomen en in 1883 in Nederland. Een aangepaste versie van de spelling van Matthias de Vries en L.A. te Winkel verkreeg in 1946 een officiële status in de beide landen. Het is op deze regels dat de eerste Woordenlijst der Nederlandse taal uit 1954 gebaseerd is. Het bevat de officiële spellingregels van de Nederlandse taal en de spelling van de meeste Nederlandse woorden. Het werk is tegenwoordig beter bekend als Het groene boekje, een verwijzing naar zijn groene omslag. Waarom heeft de uitgever dan een groene omslag gekozen? Misschien omdat het een rustgevende kleur is. Zo van, maak je niet druk om de spelling want dit boekje vertelt je precies hoe het moet!

Bronnen:
http://www.dutch.ac.uk/studypacks/dutch_la...

De kleur groen staat symbool voor 'goed', of 'correct', in het groene boekje wordt iedere tien jaar de correcte spelling van alle Nederlandse woorden gegeven. De Kleur benadrukt het idee van 'kijk, zo hoort her' Toegevoegd na 40 seconden: *zo hoort het'.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100