In het Nederlands:
toon = kleurtoon = de pure basiskleur zonder zwart, wit of grijs. Dit kunnen oneindig veel kleuren zijn, de 3 primaire kleuren, 3 secundaire kleuren, 6 tertiaire kleuren en alle mengvormen daarvan. In de volksmond wordt dit meestal gewoon 'kleur' genoemd.
tint = een menging van de basiskleur met zwart, wit of grijs
pastel = menging met wit
vergrijsde kleur = menging met grijs
schaduwkleur = menging met zwart
In de schilderkunst wordt met de term schaduwkleur ook wel een kleur bedoeld die aanmerkelijk donkerder is, maar waar geen zwart in zit. Door groen te mengen met paars ontstaat bijvoorbeeld ook een schaduwkleur voor groen.
Door kleuren met elkaar te mengen zonder toevoeging van wit, grijs of zwart, kun je een nieuwe kleurtoon maken. Door toevoeging van wit, grijs of zwart krijg je een andere tint van die kleur.
Bijvoorbeeld: kleurtoon = blauw . Een lichtere tint blauw is lichtblauw. Maar een lichtere kleur dan blauw kan ook geel of lichtroze zijn. De termen tint en kleur worden vaak door elkaar gebruikt, wat tot verwarring kan leiden.
De Nederlandse betekenissen voor tint en toon zijn dus niet hetzelfde als de betekenissen voor het Engelse tint en tone. Kleurtoon = Hue.
In de praktijk worden de betekenissen te pas en te onpas door elkaar gebruikt en ook wel gebruikt in de uit het Engels vertaalde betekenis. In Vlaanderen schijnen de termen ook anders geleerd te worden dan in het Nederlandse kunstonderwijs.