Wat is het verschil tussen het realisme en het naturalisme?

Ik heb volgende week mijn kunst examen, en dit gaat onder andere over het realisme en naturalisme. Nu snap ik niet zo goed wat het verschil tussen beide is. Kenmerken worden bij beide stromingen omschreven als 'de wil om het leven van alledag, en dan vooral met betrekking tot de werkende mens, weer te geven. Weet iemand of er een ander duidelijk verschil is, of heeft dit wellicht alleen met de periode te maken?
Groetjes

Weet jij het antwoord?

/2500

Het naturalisme is een uitwerking van het realisme. Onder invloed van de exacte wetenschappen, de ontwikkelingspsychologie en maatschappelijke bewegingen wilde men de roman een soort van ¡§wetenschappelijke¡¨ basis geven. Men wilde niet slechts zoals in het realisme laten zien hoe het leven van de mens was, maar ook en vooral hoe hij zo geworden was.

Bronnen:
http://www.scholieren.com/werkstuk/9843

De kunstgeschiedenis kent vele stromingen. In vele daarvan is sprake van realisme en naturalisme. Naar mijn smaak zou ik zeggen dat realisme te maken heeft (in bijv. de schilderkunst) geschilderd naar de werkelijkheid. Neem bijvoorbeeld de Nachtwacht van Rembrand als oorbeeld. En Nutaralisme geschilderd naar de natuur. Op zich is dat ook een vorm van realisme. Kijk naar de Stier van Potter. Als de tak van kunst te maken heeft met het schrijven, bedenk dan, dat er geen grotere kunst bestaat, dan de hand die schrijven kan. In deze zin is realiteit en nuturalisme onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100