Hoe kan je makkelijk mensen natekenen?

Heeft iemand tips?

Weet jij het antwoord?

/2500

Op school deden wij het best makkelijk maar dan alleen de schaduw; een wit doek als achtergrond, dan een lamp naar het doek gericht. Diegene die je wilt natekenen, gaat voor het witte doek zitten, op het witte doek plak je een groot formaat papier, en dan trek je de schaduw van de persoon over op het papier. Later kan je dit portret leuk aankleden, dmv stiften, potloden, verf, etc.

Dat kan je niet makkelijk. Goed leren kijken. In het dagelijks leven zien we heel veel om ons heen en registreren dat zonder het op te merken. Bij leren kijken naar een gezicht ga je ontdekken dat zien en kijken heel verschillend zijn. Welke uitdrukking wil je aan het gezicht geven of welke uitdrukking zie je bij dat persoon. Ook daar zijn verschillen in. Wat de een ziet is niet altijd wat de ander in een gezicht ziet. Daar moet je gewoon heel veel voor oefenen. Kijken en proberen. Kijk ook eens in boeken. De bibliotheek heeft ze! En kijk dan ook naar spieren> welke spieren geven welke uitdrukking? Hier staat een reeks artikelen over tekenen ook over portrettekenen, met tips. http://educatie-en-school.infonu.nl/methodiek/29107-portrettekenen-naar-levend-model.html Heb je dat allemaal gedaan en wil het een beetje lukken en wil je er verder mee, dan zijn er een heleboel tekencursussen. http://www.loi.nl/hobby_en_vrijetijd/tekenen_en_schilderen/portrettekenen_en_schilderen/index.htm?cmp=knc-34223&HBX_OU=50&HBX_PK=%2Bleren%20%2Bportrettekenen&kwd_id=14428-7E8EEE11-D9E9-490F-B01C-0ED1C8D8C760S16175953376&gclid=CPmf_vbxrrUCFWHHtAodd08A2Q

Teken eerst eens een ovaal en maak er een gezicht van door horizontale lijntjes te gebruiken voor ogen, neus en mond Meestal wanneer we een gezicht tekenen gebruiken we de verkeerde verhoudingen Teken een ovaal vlak verdeel dit horizontaal in 2 en trek een horizontale lijn. Het onderste vlak deel je ook in twee en trek je een horizontale lijn. weer het onderste vlak deel je ook in 2 en trek je ook een horizontale lijn. Je hebt nu een ovaal verdeeld door drie lijnen. De bovenste lijn komen de ogen op. De lijn daaronder wordt de punt van de neus. En de onderste lijn is het midden van de mond. Plaats op deze lijnen de ogen neus en mond met d'e zelfde lijntjes als je eerste tekening en gom de overtollige schetslijnen weg. Vergelijk nu beide tekeningen Methode twee zal heel waarschijlijk een betere verhouding geven. Maak nu een willekeurig vlak en gebruik dezelfde tweede methode en je zult zien dat je van bijna ieder willekeurig vlak een gezicht kan maken. Eén kanttekening, de verhoudingen van een kindergezicht liggen iets anders, vooral naarmate ze jonger zijn. Robby Bb

Wat ook een methode is en waarbij je hulpmiddelen gebruikt is eerst een foto van iemand maken. En die dan projecteren met een beamer o.i..d naar het formaat van je doek of papier. En dan is het over trekken en verder afmaken. Bij portretschilderen is het vaak zo dat je eerst de achtergrondkleur opzet (bijvoorbeeld n.a.v het karakter van de persoon) en dat je dan het hoofd erop schetst of projecteert. En het dan verder laagje voor laagje gaat schilderen tot je tevreden bent.

De vraag is ook, wat wil je precies? Wil je eenmalig snel een persoon natekenen en maakt het daarbij niet uit hoe? Dan kun je een foto uitprinten en overtrekken bvb. Maar wil je het zelf doen, zonder dit soort hulpmiddelen, dan zul je echt heel veel moeten oefenen en goed kijken. En dat is niet iets wat makkelijk zal gaan.

Nu ben ik géén schilder/tekenaar of wat ook (ben slechts lijstenmaker) maar ik hoor nog weleens iets over schilderen. Zo had ik ooit een klant die portretten schilderde, vroeg hem of dat niet giga moeilijk was en hij gaf aan dat hij bij bijv. het gezicht (vanaf een foto dan) omgekeerd neerzette. Zo leek 't geen gezicht meer maar een object die hij naschilderde en zo kon hij dus ook bepaalde expressies zeer goed op doek/papier zetten. Iedereen zal z'n eigen technieken hebben, proberen dus!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100