Een goede paspop KOST nu eenmaal wat. Tussen de 100 en de 200 euro heb je inderdaad een heel redelijke, en als je geluk hebt, vindt je er eentje tweedehands.
De paspoppen die je wel eens bij de Xenis enzo ziet, en ZELFS die die je kunt kopen bij bedrijven met etalagebenodigdheden, zijn NIET geschikt voor het zelf maken en passen van kleding, Je kunt ze wel leuk aankleden, maar niet op je eigen maten verstellen, endat is een voorwaarde voor een goede paspop. Zelfs als je er een in je eigen kledingmaten zou vinden, is de kans groot dat de verhoudingen net niet helemaal kloppen.
Dus toch maar op zoek naar een echte paspop, tenminste, als je zoveel naait dat dat de moeite loont. Het is echt een apparaat voor gevorderden, net als een lockmachine. Als je de hele dag naait, kun je niet zonder, maar als het maar voor af en toe is, redt je je zonder ook prima.
Je confectiemaat is overigens ZO klein, dat ik denk dat je op zoek moet naar een kindermaat-pop, en dan goed opletten dat je de ruglengte kunt verstellen (mits je langer bent dan pakweg 1,64).
De meest verkochte (en beste) merken zijn Twinfit en Diana. Zoeken op die merken en het woord paspop (of paspop verstelbaar) wil nog wel eens een leuk tweedehandsje opleveren.
Toegevoegd na 2 minuten:
De standaard maten paspoppen zijn A (verstelbaar van 36 tot 42) en B (verstelbaar van 40 tot 48).
Heb je ene kleinere maat, dan kun je dus met een kinderpop uit de voeten. Heb je een grotere maat, dan heb je pech, en zul je je eigen kleren moeten passen. In de praktijk echter is kleding van maat 50 en groter vaak met zoveel overwijdte, dat een paspop ook niet echt dringend noodzakelijk is. Bovendien gaan de onderlinge maten dan zo sterk verschillen, dat dat met ene paar draaiknopjes niet meer aan te passen is.
Met maat 36 en een cup die groter is dan DD heb je trouwens ook een (paspop)probleem.....
Het mag dan wel verstelbaar zijn, het blijft confectie.
Vaak kun je een paspop ook laten bestellen door de plaatselijke fourniturenzaak.