Hoe werkt een mondharmonica?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

In de mondharmonica zitten hele kleine stukjes metaal die gaan bewegen als je er langs blaast of zuigt. Door de beweging gaat de lucht trillen en hoor je een toon. Omdat al die kleine stukjes metaal verschillende eigenschappen (dikte of lengte) hebben, komen er verschillende toonhoogten uit de mondharmonica. Op de wikipedia-pagina over de mondharmonica en het trillende klepje ('doorslaande tong') wordt het precies uitgelegd.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Doorslaande_tong
http://nl.wikipedia.org/wiki/Mondharmonica

De mondharmonica is een mondorgel. Het heeft vrijslaande metalen tongen (deze kunnen vrij heen en weer bewegen) die in trilling worden gebracht door te blazen of te zuigen in de blaasgaten. De mondharmonica werd ontwikkeld in Europa na de introductie van de Chinese sheng 1777. De mondharmonica is erg populair in de folk- en bluesmuziek. Er zijn allerlei soorten mondharmonica's. Je kunt deze bekijken in: The Virtual Harmonica Museum.

Bronnen:
http://www.digischool.nl/mu/leerlingen/mt/...

in de mond harmonica zitten kleine metalen plaatjes die elk in een van de vakjes zitten door erop te blazen gaat zo'n metalen plaatje trillen en dan krijg je een toon Door verschillende lengtes, breedtes en diktes te gebruiken krijg je de verschillende tonen. Door te blazen breng je een metalen plaatje aan het trillen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100