Wat voor hout kan ik het beste gebruiken om een x-poot te maken?

Ik wil een eettafel met twee x-poten. Ik vind ze vrji prijzig dus had het idee om ze zelf te maken van hout en dan zwart te verven.
In de bouwmarkt heb ik toen vurenhouten balken gekocht. Eenmaal thuis viel me op dat ze behoorlijk scheef zijn. Terug in de bouwmarkt vond ik al het vurenhout behoorlijk scheef.
Timmerpanelen voor meubelen zijn wel recht maar zijn alleen platen geen balken.
Welk hout kan ik het beste gebruiken? Ook het steigerhout was scheef. Ik vraag me af wat men allemaal in elkaar timmert van dat scheve hout??
Verder als ik zo'n balk heb, hoe kan ik deze dan het beste op maat zagen? IK heb een decoupeerzaag gekocht, maar ik kan daar niks recht mee zagen. Zelfs de meest dunne strookjes niet. Lijkt op een miskoop. Iemand tips?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Balken zagen doe je het beste met een afkortzaag. Wil je niet speciaal een duur apparaat kopen? Overweeg dan een gewone handzaag. Dat gaat al rechter dan een decoupeerzaag. Die is alleen maar handig als je juist bepaalde krommingen en zo wilt zagen. Qua hout is vurenhout inderdaad nooit het meest rechte. Hardhout is vaak een stuk rechter. Er zit ook een groot verschil tussen de kwaliteit (en rechtheid) van hout tussen verschillende bouwmarkten. Voor X-poten heb je verder nog iets van een beitel nodig om ze echt mooi in elkaar te kunnen leggen. Zie link voor een doe het zelf beschrijving met steigerhout, maar het principe is voor elke houtsoort gelijk.

Bronnen:
https://www.praxis.nl/voordemakers/steiger...

Vurenhout is vaak krom en blijft veel werken; ook door de vele knoesten. Het beste hout is: Grenen (iets harder dan vuren en veel minder knoesten) Red meranti (hardhout, maar erg goed te bewerken) Merbau (echt hardhout voor de handige klusser met goed gereedschap) Let wel op, dat de betere houtsoorten ook niet goedkoop zijn.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100