Bal maken van een zeshoek?

Ik wil een bal gaan maken (haken). Nu heb ik een patroon van een zeshoek, maar hoe zit zoiets? Ben zelf niet zo wiskundig. Heb ik een minimaal aantal nodig? Is dat aantal altijd gelijk?
En hoe zit het met een 5hoek?

Ik haak eerst alle 6hoeken en haak ze dan later aan elkaar vast.

Toegevoegd na 30 minuten:
Ik heb na wat zoeken dit plaatje gevonden. Hoe groot hij word maakt me niet zo veel uit. Het is een kraamkadootje.
http://images4.ravelrycache.com/uploads/kdemoise/31797118/5_medium.JPG

Weet jij het antwoord?

/2500

Een 'officiële' voetbal bestaat uit 32 panelen, 12 vijfhoeken en 20 zeshoeken. Maar als je wilt haken kun je hem ook 'in de rondte haken' zonder panelen maar met twee halven.

Bronnen:
http://hobby.blogo.nl/2009/10/01/haakpatro...
www.fisme.uu.nl/publicaties/literatuur/264.pdf

Ik doe zelf aan patchwork en weet dat je een bal kan maken van 5 hoeken, die is vrij eenvoudig maar wel wat hoekig. Gewoon een kwestie van de 5 hoeken aan elkaar zetten, wijst zichzelf. Of een combinatie van 5 en 6 hoeken. Dan wordt hij wel ronder maar is veel ingewikkelder. Dat is hetzelfde principe waarmee b.v. een voetbal gemaakt is. Heb daar ooit wel eens een patroon van gehad maar weet het niet meer uit mijn hoofd. Toegevoegd na 12 minuten: Ik vond deze afbeelding, daar staat op hoe je de 5 en 6 hoeken aan elkaar moet zetten Toegevoegd na 23 minuten: De bal op jouw foto is ook een combinatie van 5 en 6 hoeken, Je zit dan wel aan dit aantal lapjes vast anders krijg je hem niet rond en dan aan elkaar naaien zoals op de tekening die ik geplaatst heb. Toegevoegd na 27 minuten: Dit is een foto van een 5 hoekige bal

Ik zou het gewoon van vijfhoeken doen. Dat is de makkelijkste manier. Ik heb een patroon van een variant hiervan (het kan ook met platte vijfhoeken natuurlijk) op Ravelry. Toegevoegd na 14 minuten: De bal uit de foto die jij hebt geplaatst, bestaat inderdaad ook uit zeshoekjes en heeft een randje meer.

Bronnen:
http://www.ravelry.com/patterns/library/cr...
http://www.ravelry.com/patterns/library/ge...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100