Wat doen (of kunnen) fotosites waar je gratis foto's op kan zetten ermee?

Op internet zijn nogal wat sites waar je gratis je foto's neer kan zetten. Maar ik vraag me af wat ze ermee doen. Verkopen ze die stiekem? Kunnen andere mensen die foto's kopieren en dan doen of zij die zelf gemaakt hebben? Misschien nog iets anders?

Weet jij het antwoord?

/2500

Als jij je foto's zou willen verkopen maar je zet ze op facebook dan heb je pech. Zodra jij een foto upload naar facebook is dat eigendom van hun en mogen ze er mee doen wat ze willen. En ... got talent gaat nog een stap verder, Zelfs voordat je ook maar op het podium staat heb je al je social media en merchandise weggeschreven aan de show. Gevolg: als je een youtube kanaal hebt waarop je inkomsten maak(te na het tekenen) gaan die naar het desbetreffende bedrijf, ze hoeven je hier helemaal niks van te geven. Ook mag je niks op andere social media zetten zonder hun goedkeuring.

Dat ligt nogal aan het type fotoplaatssite. Laten we er een aantal onderscheiden. Gesloten online cloudopslag fotosites, denk aan Google Photo, Ever, Shoebox (Je blijft eigenaar, anderen zien je foto niet) Ze zijn er voor de opslag van je persoonlijke foto's, een online back-up voor foto's die alleen jij kan zien, of als je toestemming geeft bepaalde mensen. Je foto's worden niet verkocht, of door anderen gedownload. Open fotosites als Flickr en Instagram (Je blijft eigenaar, anderen zien je foto's) Ze zijn er om jouw foto's te laten zien, je kan je werk delen voor de lol of op de hoop dat anderen je werk willen kopen. Anderen kunnen je foto wel downloaden, maar mogen die niet gebruiken, dat gaat namelijk tegen auteursrecht in. Stockfotosites als Pixabay (https://www.instantmagazine.com/nl/blog/vijf-sites-voor-gratis-stockfotos) Foto's worden bijna vrij (via Creative commons-licenties) weggeven, of voor geld verkocht. Dit is de opzet van die sites en leggen ze ook uit. Je foto zal er ook niet zomaar opkomen, je moet echt verkoopbaar werk aanleveren. https://pixabay.com/ Pixabay is een levendige community van creatieven, waarbij auteursrechtenvrije afbeeldingen en video's worden gedeeld. Alle inhoud wordt vrijgegeven onder Creative Commons CC0, waardoor ze veilig kunnen worden gebruikt zonder toestemming te vragen of credit aan de kunstenaar te geven - zelfs voor commerciële doeleinden.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100