Hoe herstel ik de witbalans in een foto zonder grijstinten?

Stel dat ik een foto maak in een kamer waarin geen wit voorkomt, en ook geen "echt" (kleurzweemloos) grijs. Het licht is grotendeels kunstlicht, en een beetje diffuus daglicht dat van buiten door de ramen naar binnen valt.

In de kamer staat een grote bruine kast. De vloerbedekking is lichtgroen. De kast en de vloerbedekking zorgen ervoor dat de overige voorwerpen in de kamer een kleurzweem krijgen.

Ik fotografeer in raw. De witbalans (alleen van belang voor jpg en niet voor raw, toch?) staat op 'automatisch'.

Ik ben vergeten om met dezelfde instellingen ook een foto te maken van een grijnskaart.

Mijn vraag is:
              Hoe kan ik nu in de nabewerking de witbalans van mijn
              foto het beste herstellen?

Is dat überhaupt mogelijk, of kan ik me beter richten op de sfeer / het gevoel die ik over wil brengen en moet ik de natuurgetrouwheid maar liever vergeten?
 

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Als er ECHT geen grijstinten in de foto zitten. Dan heb je nog 1 optie (voor mij dan). Dus heb je geen: oogwit, oogzwart, metalen voorwerpen, zoals sieraden, lampen, kozijnen, deurkrukken, deurknoppen, enz... Dan gebruik ik de levels-tool die ik per kleur kanaal terugbreng. Een voorwaarde is wel dat het contrast binnen de foto valt, met alle kleurkanalen niet geclipt. Dus per kleurkanaal breng je zwart naar het eerste zwarte waarde, en met wit hetzelfde. Dus wat je normaal doet om het contrast perfect te krijgen, maak je zwart tot precies de linkerkant van je histogram, en met wit ook aan de rechterkant. Het resultaat is vaak heel redelijk, maar niet perfect. Wil je perfectie, dan moet je een plek op de foto vinden die het donkerste is. Met de alt-klik, kan je tijdens de levels precies naar die plek toe trekken. Hetzelfde doe je met de witste deel van de foto. Je pakt altijd een donkerste en lichtste punt die alle drie de kleurkanalen, nog doortekend heeft. Toegevoegd na 4 minuten: Lukt het dan nog niet, dan heb je als noodoplossing om de gehele foto zwart-wit te maken. Andere 'mogelijke' voorwerpen om grijs te prikken: Scharnieren van deuren of kastjes, diepe schaduwen, plafonds. Toegevoegd na 20 minuten: Hier wordt het heel aardig uitgelegd. http://www.fodabase.nl/rubrieken_2_frame.php?nr_art=2330&nr_hr=4&nr_sr=1

Ik kies zelf voor een 'smaakvolle' witbalans die niet persé overeenkomt met de werkelijkheid. Vooral personen vinden het prettig als ze er wat gezonder uit zien op de foto, dan hun werkelijke huidskleur in deze winterdagen. Maar er zijn natuurlijk genoeg redenen waarom het noodzakelijk kan zijn kleuren zo exact mogelijk weer te geven. Daarvoor bestaan grijskaarten die je ergens in een hoekje mee fotografeert (op een van de foto's) in het zelfde licht als je belangrijkste onderwerp. Er bestaan ook lensdoppen van mat (echt) wit plastic, waarmee je een opname kunt maken die je later kunt gebruiken om de overige opnamen in het zelfde licht te kalibreren. Bovenstaand antwoord van ....(kan ik helaas nu niet lezen door de onhebbelijkheid van de website) lijkt me ook zeer bruikbaar als je zonder voorbereiding, achteraf toch de kleuren 'exact' wilt hebben. Toegevoegd na 1 minuut: Ik heb zelf nog nooit een foto gehad waar ik niet ergens een pixeltje in vond die een aardige witbalans opleverde (zoals in vorige antwoord vermeld). Vooral voor de kleurverschuiving is het prettig een referentie in de foto te hebben. De kleurtemperatuur stel ik daarna soms nog een beetje bij.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100