Waar kan ik online leren hoe ik de compositie kies voor een foto?

Ik heb moeite met het kiezen van de beste compositie voor een foto: waar moet ik gaan staan, hoe ver moet ik inzoomen, wat zet ik op de foto en wat laat ik weg?

Ik ga sowieso wat workshops en cursussen volgen om hier beter in te worden. Ik vermoed echter dat er ook websites zijn met tips. En dan niet het rijtje met algemene tips, want die ken ik wel, maar tips in praktijksituaties.

Mijn idee is dat ik hierin een echte beginneling ben, en dat ik nog veel kan leren door gewoon af te kijken, zolang er maar wat uitleg bij zit.

Bijvoorbeeld door eerst een overzichtsfoto te laten zien van de hele situatie, en dan - met uitleg! - te laten zien welk resultaat je krijgt als je op de ene plek gaat staan, welk resultaat je krijgt als je ergens anders gaat staan, hetzelfde voor als je wat meer naar links of wat meer naar rechts schiet, enzovoort.

Waar vind ik zulke sites?
 

Toegevoegd na 2 minuten:
 
Voor het geval de vraag wat onduidelijk is:

Zulke "ik doe het voor" sites bestaan wel voor nabewerking. Een paar voorbeelden:

http://www.canvas-of-light.com/2012/12/how-i-edited-it-the-old-new-uae/
Een duidelijke verbetering van een snel kiekje.

http://www.peachpit.com/articles/article.aspx?p=1597092
http://www.peachpit.com/articles/article.aspx?p=1597093
http://www.peachpit.com/articles/article.aspx?p=1597094
Drie voorbeelden waarin een foto die van zichzelf al mooi is, nog veel mooier wordt gemaakt.

Ik zoek dus iets vergelijkbaars, maar dan niet voor nabewerking, maar voor het kiezen van de compositie.
 

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

In een van mijn eerste boeken over fotografie kreeg ik een fantastische tip, ik heb het speciaal voor je uitgezocht: "Consulting the rules of composition before taking a photograph, is like consulting the laws of gravity before going for a walk.” Het citaat komt van Edward Weston, een van de beste fotografen van de 20ste eeuw. Wat ik ermee wil zeggen, is dat compositie het meest flexibele en rekbare onderdeel is van je fotografische kunst, en wellicht het meest belangrijk aspect waarop de fotograaf invloed heeft dat de kwaliteit van je foto zal beïnvloeden. Eigenlijk doe je het goed: leer eerst de basisregels van compositie (de regel van derden, spelen met scherptediepte, enz.), kijk veel foto's van anderen, en experimenteer zelf... en bepaal dan zelf wat voor type composities het beste passen bij je eigen stijl. Als je zelf ermee aan de slag gaat, dan komt een moment waarop je "voelt" wat de juiste compositie is. Als ik de woorden van Weston mag gebruiken: eenmaal je hebt leren lopen kan je zelf bepalen of je gaat rennen, kruipen, springen of hinkelen. Voor mij is het in ieder geval ontzettend belangrijk om via de zoeker mijn compositie te vinden. Ik kan écht niet fotograferen via het LCD-schermpje, anders krijg ik totaal geen gevoel over de compositie. Maar goed, ik wil het niet hier laten, dus geef ik je een paar links naar sites die ik ooit geraadpleegd heb met tips over (ook) compositie. Best uitgebreid, maar machtig interessant is een serie van essays van Alain Briot die je kan vinden op de site van The Luminous Landscape (overigens een geweldige site!). Zie de link: http://www.luminous-landscape.com/columns/Composition_Intro.shtml ... en daarna voor de hele serie van 9 essays verander je de tekst "_Intro" in de link in "-2", "-3", "-4", enz. Ik ben niet gek, het is gewoon dat er geen hyperlink is op de site om van de ene naar de andere te gaan.

Bronnen:
http://photo.tutsplus.com/articles/composi...
http://www.the-digital-picture.com/Photogr...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100