waarom worden "pixels" bij foto's onderverdeeld in "pixels breed" en "pixels hoog"?

Toegevoegd na 18 minuten:
een foto heeft een bepaald aantal pixels (resolutie). ik begrijp niet hoe het kan dat een foto in de breedte meer pixels heeft dan in de hoogte. Dat zou dus betekenen dat de foto theoretisch in de hoogte "onscherper" kan zijn dan in de breedte. Terwijl het toch om dezelfde foto gaat....

Toegevoegd na 18 minuten:
een foto heeft een bepaald aantal pixels (resolutie). ik begrijp niet hoe het kan dat een foto in de breedte meer pixels heeft dan in de hoogte. Dat zou dus betekenen dat de foto theoretisch in de hoogte "onscherper" kan zijn dan in de breedte. Terwijl het toch om dezelfde foto gaat....

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

  Een foto wordt gemaakt van licht dat wordt opgevangen door een lichtgevoelige sensor. Die lichtgevoelige sensor bestaat in werkelijkheid uit een heleboel kleine sensortjes, die in een ruitjespatroon tegen elkaar aanliggen. Zo'n klein sensortje is een pixel. Als je naar een foto kijkt, zie je dat een foto meestal niet vierkant is. Een standaardformaat is bijvoorbeeld 10x15 cm², of 13x18 cm². De scherpte van een foto wordt bepaald door het aantal pixels per millimeter. In het Engels wordt dat vaak DPI genoemd: dots per inch, ofwel puntjes per duim. Eén pixel komt overeen met één zo'n puntje. Neem nu een foto van 10x15 cm², die je in beide richtingen (horizontaal en vertikaal) even scherp wilt hebben. Als je bijvoorbeeld een scherpte van 100 pixels per cm wilt hebben, heb je dus in de ene richting 1000 pixels nodig, en in de andere richting 1500 pixels. Dit is de reden waarom een camera horizontaal en vertikaal een verschillend aantal pixels *moet* hebben om toch in beide richtinge dezelfde scherpte te krijgen: een foto is in de ene richting nu eenmaal langer dan in de andere richting.  

Omdat een sensor 2 dimensies heeft, en dus een lengte en een breedte heeft. Vaak wordt het totaal aantal pixels genoemd, dus aantal pixels in breedte maal aantal pixels in hoogte, en aangezien je dan al in de miljoenen zit, wordt dat in megapixels uitgedrukt. Toegevoegd na 2 minuten: En uiteraard zijn breedte en hoogte verwisselbaar omdat je een camera kan draaien. Toegevoegd na 23 minuten: Laten we voor het gemak even aannemen dat pixels vierkant zijn (dat is meestal ook zo, maar niet per definitie). Als het aantal pixels in de breedte even groot zou moeten zijn als het aantal pixels in de hoogte, dan zouden alle foto's vierkant moeten zijn. En dat is niet het geval, foto's hebben vaak een verhouding van (breedte:hoogte) 3:2 , maar 4:3 en 16:9 komen ook voor. Bij 3:2 is het aantal pixels in de breedte dus anderhalf keer het aantal pixels in de hoogte.

Die pixels moet je gewoon zien zoals bij ministek of een tekening op hokjespapier : dat is altijd zoveel hokjes breed, en zoveel hokjes hoog en bepaalt dus het FORMAAT. En hoe meer hokjes je hebt in de breedte en hoogte, hoe meer detail je kunt laten zien. Het aantal pixels dat vermeld staat op een camera geeft aan hoeveel er (lengte x breedte) op een standaard formaat gaan (en vanaf een bepaalde waarde zie je dat met het blote oog ECHT niet meer). Als je het aantal pixels in de lengte OF in de breedte verandert, zal bij fotobewerking vooral het FORMAAT van je plaatje veranderen ( en soms zelfs het hele beeld vervormen). Groter en kleiner maken doe je dan ook in de regel gelijkmatig. En een foto die in de breedte meer pixels heeft dan in de hoogte, is gewoon breder dan dat hij hoog is. Bij gelijke aantallen pixels, heb je een vierkant plaatje. Toegevoegd na 7 minuten: Op de eerste foto zie je wat er gebeurt als ik je avatar 10 pixels breed maak en de verhouding intact hou ; dan is hij 7 pixels hoog. Maar niet meer erg duidelijk. Op de tweede foto zie je wat er gebeurt als je de breedte en de hoogte gelijk maakt (beide 188) : het plaatje wordt vierkant en vervormt.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100