Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

ik heb als kind kinkhoest gehad kan het zijn dat ik weer kinkhoest heb

of krijg je dit maar 1 keer . ik ben ingeent als kind.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Een persoon kan meerdere keren kinkhoest krijgen en de ziekte verloopt ernstiger naarmate de eerste infectie langer geleden is. Dit concludeert promovendus Florens Versteegh, kinderarts in het Groene Hart Ziekenhuis (Gouda). Daarnaast vond Versteegh dat bij een derde van de kinkhoestinfecties en langdurige hoestklachten meerdere verwekkers lijken voor te komen. Versteegh promoveert op 29 juni aan het VU medisch centrum Amsterdam. De laatste jaren speelt kinkhoest weer op. Kinkhoest is een besmettelijke ziekte van de luchtwegen, veroorzaakt door de kinkhoestbacterie: Bordetella pertussis. Het onderzoek van Versteegh gaat in op de verschillende aspecten van kinkhoest. Het is duidelijk dat vaccinatie tegen kinkhoest of het doormaken van een kinkhoestinfectie niet beschermt tegen het opnieuw krijgen van deze ziekte. Voor het eerst wordt dit bij vier patiënten bewezen. In zijn onderzoek beschrijft de promovendus een methode om in één bloedmonster de diagnose kinkhoest te stellen. Zo kan de diagnose sneller worden gesteld. Een gehalte in het bloed van immunoglobuline G tegen pertussistoxine (IgG-PT) van 100 U/ml of hoger is bewijzend voor een recente kinkhoestinfectie. Het verloop van de afweerstoffen in de tijd toont aan dat deze uiteindelijk helemaal verdwijnen. Versteegh concludeert tevens dat oudere mensen een snellere, hogere, maar korter durende immuunrespons hebben. Dit kan wijzen op een vorm van immunologisch geheugen. Met het verdwijnen neemt de gevoeligheid voor het weer krijgen van kinkhoest toe. Versteegh berekent dat jaarlijks 6,6% van alle 3- tot 79-jarigen in Nederland kinkhoest doormaken. Dit heeft consequenties voor het aanpassen van de vaccinatieschema’s bij kinderen én volwassenen. Volwassenen zijn waarschijnlijk de belangrijkste bron voor kinkhoestinfecties bij jongere kinderen. Tijdens het onderzoek bij kinderen met kinkhoest en kinderen met langdurige hoestklachten bleek een derde van de kinderen tegelijkertijd infecties met meerdere verwekkers door te maken.

Bronnen:
http://www.medicalfacts.nl/2005/06/30/teru...

Vaccinatie biedt geen levenslange bescherming. Mensen die de ziekte al een keer hebben doorgemaakt, zijn ook niet levenslang beschermt. Wie is ingeënt of de ziekte al een keer heeft gehad, kan dus toch nog een keer kinkhoest krijgen. De ziekte verloopt dan veel minder ernstig, maar iemand kan anderen wel besmetten.

Bronnen:
http://www.rivm.nl/rvp/Images/07_KINKHOEST...

het kan zijn dat je ondanks dat je bent ingeent als kind (of dat je het hebt gehad) toch weer kinkhoest krijgt omdat de bacterie van nu anders is dan de bacterie van toen. Hij is gemuteerd. http://nl.wikipedia.org/wiki/Kinkhoest

Ja dat kan. Mijn vrouw is ook ingeent als kind en kreeg het een jaar of 4 geleden weer op (36 jarige leeftijd) heeft er bijna een jaar last van gehad en zelfs gekneusde ribben van het hoesten.

mn zus heeft het ook 2 x gehad en ze was wel ingeent. dus het kan altijd voorkomen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100