Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Stijgt de kans op ziek worden procentueel gezien naarmate iemand langer drager is van het HIV virus?

Mijn buurjongen is al jaren drager maar heeft nog geen ziekteverschijnselen. Stijgt de kans dat hij ziek wordt met het aantal jaren dat hij drager is?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Zoals je het stelt is het antwoord nee. Een HIV-besmetting kan jarenlang sluimeren, vóór het actief wordt en dientengevolge het aantal CD4-cellen gaat dalen en je bevattelijker wordt voor secundaire infecties. Dat begint meestal niet met een zeer ernstige infectie, maar met een aanhoudende verkoudheid bijvoorbeeld. In dat geval start je met de behandeling (pillen slikken) en vervolgens wordt het HIV-virus geremd in haar ontwikkeling en zal je lichaam de andere infecties weer zelf kunnen bestrijden. Waarna je een X aantal jaren ongestoord kunt leven. Hoe lang die X is, is niet te zeggen, nu dertig jaar na de eerste HIV-gevallen en vijftien jaar na het begin van de echt succesvolle combinatietherapie. Veertig jaar? Vijftig jaar? Of nog langer? Men zegt in ieder geval wel dat HIV een chronische ziekte is, en niet langer een levensbedreigende ziekte. Wellicht zal de druk op je lever door het verwerken van al die medicijnen op de langere termijn als eerste voor een potentiele levensbedreigende situatie zorgen.

Zodra een HIV geinfecteerde ziek wordt ( ook al is het een griepje) gaan alle alarmbellen af. Zodra zijn/haar eigen afweer minder wordt heeft de ziekte meer kans om om te slaan naar AIDS. Goede HIV remmers kunnen dit proces lang tegen houden

Strikt volgens de statistische theorie : als de kansverdeling om ziek te worden na een HIV-besmetting een exponentiële verdeling is, dan stijgt de kans niet naarmate de tijd vordert. Vraag is natuurlijk : is de verdeling exponentieel?

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100