Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Hoe heet het als je omgevingsgeluiden omzet in taal?

Hoe heet het verschijnsel wanneer je omgevingsgeluiden (zoals radio, tv, gesprekken van buren in de verte) in je hoofd omzet naar bestaande woorden/zinnen, die in werkelijkheid niet hebben bestaan? Heeft deze vorm van auditieve hallucinatie een specifieke naam?

Weet jij het antwoord?

/2500

Wanneer je betekenis geeft aan geluiden die worden waargenomen terwijl ze in de buitenwereld niet daadwerkelijk aanwezig zijn, heet dat inderdaad akoestisch hallucineren. Oftewel het horen van spookgeluiden of fantoomgeluiden.

Toegevoegd op 10 september 2020 15:00: bron
Bronnen:
https://www.hoorzaken.nl/gehoorproblemen/a...
http://www.tijdschriftvoorpsychiatrie.nl/a...

Dat wordt auditieve pareidolie genoemd. Bijvoorbeeld het horen van stemmen in onbepaalde ruis of een gesproken boodschap halen uit achterstevoren gedraaide muziek. Pareidolie is de neiging van de hersenen om onduidelijke en willekeurige waarnemingen betekenis te geven. De naam is afgeleid van de Griekse woorden para (naast) en eidolon (beeld).

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100