Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Komt en gaat Ascites in vlagen of heeft het een (snel) progressief verloop?

Af en toe heb ik last van een drukkend, opgeblazen, oncomfortabel gevoel in mijn buik. Ik denk dan dat ik wellicht Ascites heb (ben een beetje een hypochonder). Of dit reëel is weet ik niet vandaar deze vraag. 75% van de tijd namelijk heb ik nergens last van. Logischerwijs lijkt het dus niet op Ascites (alsmede heb ik verder geen levercirrose symptomen; nul), zeker ook vreemd dat het gevoel komt en gaat, maar vandaar mijn vraag. Heeft iemand hier een logisch antwoord op? Hoop dat iemand mij gerust kan stellen. bedankt voor de moeite!

Weet jij het antwoord?

/2500

Ascites oftewel vochtophoping in de buikholte is geen ziekte maar een symptoom. Er zijn diverse aandoeningen die ascites tot gevolg kunnen hebben. Vrouwen hebben rond hun menstruatie vaak ook een lichte vorm van vochtophoping in de buik, die na die dagen vanzelf weer verdwijnt. Bij mannen komt het veel minder voor. Ascites bevat eiwitten en is op den duur te herkennen aan een dikke, opgezette buik en in veel gevallen een uitgezette navel. Het ontstaat vaak bij chronische aandoeningen. De hoeveelheid vocht in de buik neemt langzamerhand toe. Eerst heeft men er nog geen last van, maar later kunnen algemene klachten en moeilijkheden met de ademhaling optreden. Een man die alleen af en toe last heeft van een opgeblazen gevoel dat na een tijdje weer weg is heeft geen ascites. Vermoedelijk is een bepaalde combinatie van voedingsmiddelen de oorzaak van die last. Wat dat betreft zijn bruine bonen en uien berucht.

Bronnen:
https://www.menselijklichaam.nl/algemeen/ascites/

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100