Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Hebben mensen met Psoriasis meer kans op huidkanker?

Het blijkt dat door deze ziekte de celdeling van de huid ongeveer 4 maal zo snel gaat. Je zou dan denken dat hoe meer celdeling hoe meer kans op mutaties hoe groter de kans op kanker, maar is dat ook zo.
Ik bedoel dus niet de behandelingen van de ziekte want die kunnen inderdaad door bijv uv licht of andere immuunonderdrukkende middelen het kankerproces ook versnellen.

Weet jij het antwoord?

/2500

Volgens een Deens onderzoek hebben mensen met psoriasis die met lichttherapie behandeld worden, inderdaad een verhoogde kans op huidkanker. Dit wordt echter niet veroorzaakt door de aandoening op zich maar door de behandeling; de straling van de lichttherapie kan schadelijke gevolgen hebben. De psoriasis zelf leidt echter niet tot een hogere kans op huidkanker; daarbij is alleen sprake van een versneld natuurlijk proces, niet van een kwaadaardige mutatie.

Toegevoegd op 16 mei 2018 09:37: tekst
Bronnen:
https://www.huidarts.com/nieuws/psoriasis-...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100