Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

kan palliatieve sedatie ook plaats vinden binnen een paar uur?

ik las dat er een aantal dagen overheen gaan maar bij mijn moeder werd de morfine aangebracht en na ongeveer 2 a 3 uur kreeg ze een hogere dosis en toen na 1 a 2 uur kreeg ze de spuit in haar onderbuik en binnen een uur was ze niet meer in leven

Weet jij het antwoord?

/2500

Palliatieve sedatie is formeel alleen bedoeld om het lijden te verlichten, niet om de dood te bespoedigen. Het behoort tot het normaal medisch handelen: de patiënt krijgt een slaapmiddel waarmee hij in een diepe, continue slaap wordt gebracht. De patiënt komt te overlijden aan de onderliggende ziekte. Het is het niet de bedoeling dat de patiënt eerder sterft. Daarom valt palliatieve sedatie niet onder de euthanasiewetgeving. Omdat er geen gegevens bekend zijn over de gezondheid en gewicht van de patiënt en de dosis van het toegediende middel is het bijzonder lastig om te antwoorden op je vraag over de invloed van de morfine op het overlijden van je moeder. Er kan een hoge dosis zijn toegepast die formeel euthanasie is en geen palliatieve sedatie, maar het kan ook een natuurlijke doodsoorzaak zijn. Je kunt het best contact opnemen met de behandeld arts. Toegevoegd na 12 uur: Volgens artsenorganisatie KNMG is morfine bedoeld voor pijnbestrijding en niet geschikt voor palliatieve sedatie (en ook niet voor euthanasie). De richtlijn van het KNMG adviseert bij palliatieve sedatie andere middelen zoals Midazolam. Morfine verkort meestal niet het leven van de patiënt, ook niet als een patiënt veel morfine krijgt. Meestal, want dempt wel de ademhalingsprikkel bij mensen die daar gevoelig voor zijn. Het is desondanks gissen naar de bedoeling van de arts in dit geval. Uit onderzoek naar medische beslissingen rond het levenseinde in 2005 bleek dat 19% van de specialisten, 13% van de huisartsen en 10% van de verpleeghuisartsen morfine toch gebruikte in een poging het overlijden te bespoedigen. Redelijkerwijs is te stellen dat je moeder waarschijnlijk geen pijn heeft gehad, maar dat haar overlijden waarschijnlijk niet is veroorzaakt door de toegediende morfine.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100