Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Kun je de ziekte van lyme genezen?

Volgens de arts werkt antibiotica maar tot op zekere hoogte. Nu zijn er alternatieve manieren om lyme te behandelen. Ben benieuwd of je van de ziekte van lyme kunt genezen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Ja hoor, dat kan. Sterker nog, Lyme kan in sommige gevallen uit zichzelf genezen; al zal geen arts, gezien de mogelijke consequenties als dat niet gebeurd, dat afwachten. Volgens het RIVM lopen elk jaar ongeveer 25.000 mensen Lyme op. Ongeveer 1.000-2.500 mensen per jaar blijven daarna langdurig klachten houden. Er bestaat geen test waarmee gezien kan worden of de Borrelia bacterie ook echt uit het lichaam verdwenen is, maar dit betekent wel dat ongeveer 22.500 tot 24.000 mensen na een Lyme infectie nooit meer klachten krijgen. Ook van de 1.000 - 2.500 mensen die wel klachten blijven houden is het maar de vraag of die klachten ook echt samenhangen met de ziekte van Lyme. Bij een kleine groep mensen gaat het om klachten die objectief ook echt samenhangen met de Lyme; bij hen gaat de medische wetenschap er vanuit dat de klachten inderdaad van de Lyme komen. Bij een veel grotere groep mensen gaat het om algemene symptomen die bij zeer veel verschillende problemen en aandoeningen zouden kunnen passen. Het feit dat we niet kunnen aantonen dat de klachten níét van de Lyme komen betekent nu eenmaal niet automatisch dat ze er wél van komen. Bij een deel van deze groep zullen de klachten wel samenhangen met de Lyme maar bij een (waarschijnlijk grotere) groep is dat niet het geval. Hoewel we dus niet kunnen aantonen, dat de Borrelia bacterie bij de groep van 22.500 tot 24.000 (en mogelijk/ waarschijnlijk nog meer) mensen ook echt uit het lichaam verdwenen is zijn zij wel langdurig van hun klachten af; 'for all intents and purposes' zijn zij dus als genezen te beschouwen. Dat er misschien ergens in het lichaam nog een Borrelia bacterie in leven is doet daar niets aan af. Ter vergelijk voor deze laatste opmerking: de meeste mensen maken als kind de waterpokken door, na het verdwijnen van de klachten noemen we die mensen genezen, hoewel we weten dat het waterpokkenvirus daarna voor de rest van het leven in het lichaam achterblijft.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100