Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Waardoor moeten mensen met suikerziekte soms dringend glucose innemen?

Ik begrijp dat hun bloedsuikerspiegel dan te laag is en daarom insuline toevoegen om het alsnog te kunnen op te nemen.
Maar hebben ze dan te weinig gegeten of vergeten insuline te spuiten? Of valt de doet de insuline zijn werk niet goed, hoe komt dat dan?

Toegevoegd na 50 minuten:
In hoeverre is zo'n zogenaamde hypo hetzelfde als een hongerklop, waardoor je ook geen meter meer vooruit komt gaat trillen etc?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Mensen met suikerziekte (diabetici) kunnen zelf geen of onvoldoende insuline aanmaken. Insuline heb je nodig om glucose, de brandstof waarop onze cellen werken net zoals auto's op benzine werken, in de cellen op te nemen. Glucose halen we uit ons voedsel. Diabetici moeten insuline inspuiten en het is dan zaak ervoor te zorgen dat de hoeveelheid insuline die wordt ingespoten is aangepast aan de hoeveelheid voedsel dat gegeten wordt. Soms is die balans zoek, omdat er bijvoorbeeld te weinig is gegeten, te laat of er is geen oorzaak aan te wijzen. Als er dan te weinig glucose in het bloed zit moet de diabeet extra glucose opnemen omdat hij anders acuut brandstoftekort krijgt. Dat heet een hypo. Insuline innemen is onder deze omstandigheden het laatste wat je moet doen, want insuline verlaagt het bloedsuikergehalte nog meer. Extra insuline is soms nodig als het bloedsuikergehalte juist te hoog is. Dat noem je een hyper. Toegevoegd na 1 uur: Hongerklop komt door acuut glycogeengebrek terwijl een hypo het gevolg is van acuur glucosegebrek. Glycogeen is een soort suiker dat iets minder goed oplosbaar is en daarom in het lichaam wordt bewaard als reservebrandstof. Niet-diabetici houden altijd een zo hoog bloedsuiker (glucose-) gehalte dat een hypo niet zal optreden. Maar als ze door overmatige inspanning geen reservevoedsel (brandstof) meer hebben treedt hongerklop op.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Hongerklop
https://www.diabetesfonds.nl/over-diabetes...
https://www.diabetesfonds.nl/over-diabetes...

Als de bloedsuiker spiegel te laag is, is het spuiten van insuline juist funest, omdat insuline de bloedsuikerspiegel nog verder verlaagd, zodat je in een coma kunt geraken. Het is juist de bedoeling dat je koolhydraten tot je neemt, om de bloedsuikerspiegel weer wat op te krikken, dat kan op verschillende manieren, zoal het drinken van (sterke) aanmaak limonade,of het nemen van suikerklontjes. De oorzaak kan idd zijn, dat je te weinig hebt gegeten, maar ook andere zaken zoals b.v. stress kunnen de oorzaak van een hypo(te laag bloedsuiker gehalte) zijn. Meestal kondigt een hypo zich van te voren aan, zoals b.v. zweten en trillen en een onaangenaam gevoel in de maagstreek.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100