Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

kan je beenmerg (tijdelijk) minder bloedplaatjes produceren?

En dan bedoel ik niet door chemokuren, maar echt door een ziekte. Waarbij bijvoorbeeld het beenmerg is beschadigd door een virus of bacterie. Of is er een andere mogelijkheid dat er minder bloedplaatjes geproduceerd worden?

Weet jij het antwoord?

/2500

Jazeker kan dat. We noemen dat trombocytopenie. Er zijn meerdere oorzaken voor, waarvan sommigen tijdelijk en behandelbaar, maar ook heel ernstige. Eenvoudige oorzaken zijn tekort aan vitamine B12 of foliumzuur, en een reactie op verschillende medicijnen. Ernstiger zijn ziekten als leukemie of knokkelkoorts. En een hoop ingewikkelde ziektes met moeilijke namen waar we niet dagelijks van horen (je vind ze in de link als je je er verder in wilt verdiepen). Je kunt het zien doordat er op de huid onverklaarbare blauwe plekken verschijnen (onderhuidse bloedingen die door te weinig bloedplaatjes niet stollen) , puntbloedinkjes, plotselinge bloedingen in de huid of slijmvliezen (mond, geslachtsdelen) of extreem bloedverlies tijdens de menstruatie. Of ernstiger tekenen van bloedverlies, zoals maagbloedingen, bloederige ontlasting en bloed plassen.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Trombocytopenie

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100