Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Zijn er manieren om de aantasting van de smaakpapillen door chemotherapie tegen te gaan?

Mijn moeder ondergaat nu al een paar maanden chemotherapie. Dit doet ze uitmuntend vind ik! Ondanks de misselijkheid, de haaruitval en het overvallende gevoel van moeheid, gaat ze gewoon door met haar dagelijkse dingen en probeert ze zoveel mogelijk van alles te genieten. Het enige waar ze continu last van heeft is dat de chemotherapie enorm haar smaakpapillen aantast. Dit heeft als gevolg dat volgens haar bijna alle etenswaren smaakt naar 'zeewater'. Ik vroeg me af of er manieren zijn om dit zoveel mogelijk te verminderen? Ik neem aan dat er geen medicijnen voor zijn, aangezien ze die haar anders wel hadden gegeven. Maar ze kan amper van haar eten genieten, heeft wel honger, maar vind het verschrikkelijk smaken. Misschien dat er een huis middeltje is of iets dergelijks wat haar smaak ondanks de chemo een beetje kan laten terugkeren?

Weet jij het antwoord?

/2500

Hoe waardeloos ook maar je moeder zal hier doorheen moeten, dit is een van de vervelende bijwerkingen van de chemo, je moeder heeft het met haar smaakpapillen ik had het met mijn reukvermogen. Liep soms de hele dag met een sjaal voor mijn neus, ik rook letterlijk alles, zelfs de droge kattenbrokken, en nog steeds bijna 5 jaar na de laatste chemo wordt ik van de geur van de rooie afwasmiddel van de Aldi en als Movicolon voor een cliënt moet klaarmaken. Toegevoegd na 7 uur: Tegen de misselijkheid nam ik vaak cola (ik lust helemaal geen cola, maar het hielp wel) en van die tarwekoekjes) en om de vieze smaak in mijn mond een beetje te bestrijden tictac of andere mentolsnoepjes. Dit hielp niet veel maar altijd wat.

Toen een vriendin van mij kanker en daarna chemo kreeg vond zo ook alles vreselijk vies smaken. Dat komt doordat de chemo eigenlijk geen goed verschil kan maken tussen goeie en slechte cellen en alles gewoon verwoest. Wat je kan proberen zijn hele sterke smaken zoals heel erg zoet eten zoals Baklava (dit vond zij toen heerlijk omdat ze dat goed kon proeven en het echte zoete eruit kon halen) maar je kan ook iets heel erg zuurs proberen zoals yoghurt en dan het liefste volle yoghurt want afvallen is heel erg gevaarlijk tijdens een chemo. Maar omdat alles naar zeewater smaakt probeer dan zoveel mogelijk zout te vermijden want klaarblijkelijk zijn de smaakpupillen die zout registreren niet tot nauwelijks aangetast. Wat je ook nog kan proberen is zwaar gekruid eten gaan proberen zoals Indisch. (Geen Chinees want die gebruiken vaker zout in het eten) ik hoop dat dit je iets heeft geholpen.

Ik zelf heb een stamceltransplantatie gehad, weet heel goed wat chemo is. Ik zelf had ook last van mijn smaakpapillen ook ruiken enz ..... Er bestaat niets voor het enige wat ik toen kon doen is het eten extra gaan kruiden dit hielp wel een beetje, je kon dit eerst eens proberen met wat soep, je maakt in grote pot soep en verdeeld dit over 5 tal potjes elke pot kruid je de eerste pot kruid je gewoon de tweede iets straffer de derde nog iets straffer de 4 de nog straffer en de 5 de nog extra straffer. Je laat haar de eerste tot de 5 de proeven, en vraagt dewelke iets van smaak heeft. Bij mij moest het straffer zijn om ook maar een beetje smaak te hebben. op die manier weet je een beetje hoe straf het eten moet gekruid worden. Wel oppassen sommige kruiden kunnen invloed hebben op medicatie dus alles heel goed bekijken welke medicatie ze nog neemt en welke kruiden er moeten vermeden worden. Ik had geen enkele smaak meer maar met veel extra kruiden deed er ergens een lichte smaak optreden niet dat het veel is maar zeer licht beter dan niets uiteraard. Maar misshcien ben je iets met deze tip en kan het een beetje helpen. Veel succes gewenst en beterschap voor je moeder. Groeten Ritchie Toegevoegd na 2 minuten: Maar uiteraard ook geen hele pot kruiden in doen, moet nog menselijk zijn he anders krijgt ze ook last van haar maag. Bedoel met extra kruiden een beetje extra niet overdreven uiteraard. Vele groeten

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100