Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Kan je tijdens het gebruik van antidepressiva (SSRI) terug depressief worden? (Je eerst goed voelen en daarna terug down)

Weet jij het antwoord?

/2500

Zeker kan dat. De werkzaamheid van SSRI's is sowieso vrij laag, 10-15% ten opzichte van placebo's in gecontroleerde studies. Dus SSRI's werken lang niet altijd, en depressieve klachten zijn vaak erg wisselend. Zowel met als zonder medicatie zal iemand met depressieve klachten zowel betere als slechtere periodes hebben. Als de medicatie aanslaat en/of er passende psychotherapie wordt gegeven die werkt, zullen de betere periodes meer de overhand krijgen. Maar je kunt altijd een terugval krijgen. Het is dan belangrijk om je goed te realiseren dat een kleine terugval niet betekent dat je direct weer terug bij af bent: slechte dagen horen erbij, en slechtere periodes ook, maar er komen ook weer betere periodes. Naarmate je je klachten beter kunt beheersen en je de patronen leert herkennen die tot een terugval kunnen leiden, zul je beter in staat zijn om daarmee om te gaan, zullen de slechtere periodes korter duren en de dalen minder diep zijn. Het kan echter ook gebeuren dat iemand die eerder depressief is geweest, een echte terugval in de zin van een nieuwe depressieve episode krijgt. Dat kan ook evengoed tijdens het gebruik van medicatie. Als dat relatief nieuw voor je is, je niet goed weet wat je moet doen en/of die periode heftiger is of langer duurt dan anders, is het belangrijk om in zo'n situatie hulp te zoeken. Als je geen behandelend psychiater of psycholoog hebt op dat moment, is je huisarts de aangewezen persoon.

Dat is heel goed mogelijk. Die depressieve periodes gaan op en af. Het medicijn verbetert dat maar neemt de symptomen niet helemaal weg. Verder denk ik dat je te laag gedoseerd zit. De normale dosis is 20mg per dag voor een volwassene. Ga uit eigen initiatief niet méér nemen!! Vraag advies aan je dokter.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100