Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Is een Luchtweginfectie besmettelijk?

Kun je als je zelf een Luchtweginfectie hebt en antibiotica slikt, iemand anders ermee aansteken? Dus is een Luchtweginfectie besmettelijk?

Weet jij het antwoord?

/2500

Ja, dat kan besmettelijk zijn, bijvoorbeeld door hoesten.

Alle virale en bacteriële infecties zijn besmettelijk. Als je dokter je een antibioticum gaf, dan is het een bacteriële infectie, want antibiotica werken niet tegen virussen. Bacteriën zijn vrij groot en zwaar, en kunnen maar heel kort door de lucht zweven. Je moet al bijna in iemands gezicht hoesten om het over te brengen. Maar let vooral op met je handhygiëne, en met direct contact, want zo zet het wél over. Naar het eind van je antibioticumkuur wordt het besmettingsrisico kleiner omdat de nog levende beestjes sterk in aantal verminderen. Beterschap !

Een luchtweginfectie is normaal gezien besmettelijk, maar jij geeft aan dat je antibiotica slikt. Bij de meeste antibiotica werkt het zo dat je na een aantal dagen niet meer besmettelijk bent omdat er al heel wat bacteriën gedood zijn en er dus nog te weinig zijn om iemand mee te kunnen besmetten. Dit is wel per antibiotica verschillend en zou je aan je huisarts moeten vragen.

Nee, alleen open TBC is besmettelijk, de bacteriele infecties die je op kunt lopen na zware verkoudheid en astma zijn bacterien die altijd wel in de luchtwegen voorkomen en ze zien hun kans schoon door het vele slijm en de aangetaste trilhaarcellen. Als alles goed werkt is het slijm dun en worden bacterien continu naar buiten gewerkt door de trilhaarcellen. Over het algemeen is het tijdens beginnende virusinfecties dat je het meest besmettelijk bent. Jonge kinderen kunnen nog wel besmettelijk zijn na een wat langere tijd.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100