Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Is een Lymfoom altijd kanker?

Ik heb vandaag een aanvraagformulier voor een echo gekregen hierop staat genoteerd: Lymfoom? Vetbult?

Wat houd Lymfoom in? Is dit kanker of kan het ook iets anders zijn? Zoals bijvoorbeeld een niet gevaarlijke zwelling?

Toegevoegd na 6 minuten:
Het gaat trouwens om meerdere zwellingen (lymfeklieren) boven in de hals.

Toegevoegd na 6 minuten:
Het gaat trouwens om meerdere zwellingen (lymfeklieren?) boven in de hals.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Nee een lymfoom is niet altijd kanker. Het woord "lymfoom" betekent niets meer of minder dan "vergrootte lymfeklier." Dit zegt dus niets over de reden waarom een klier vergroot is. Er zijn verschillende redenen waarom een lymfeklier vergroot kan raken. Lymfeklier kanker is er één van, maar gelukkig een relatief zeldzame. Veruit de belangrijkste reden voor een lymfeklier om vergroot te raken is een ontstekingsproces ergens in de buurt van de klier. Een bepaald soort witte bloedcel (de lymfocyten) wordt geproduceerd en opgeslagen in de lymfeklieren. Deze zijn belangrijk voor de afweer in geval van een ontsteking; bij een ontsteking worden er meer aangemaakt en worden de klieren dus groter. Soms gebeurd het ook dat een klier vergroot raakt zonder dat een duidelijke oorzaak voor is. Bij onderzoek wordt er dan geen oorzaak gevonden. Ook dat is geheel goedaardig; na verloop van tijd trekt het dan vanzelf weer weg. Wat bij jou de oorzaak is kan ik natuurlijk niet zeggen, maar de term "lymfoom" kan op prima duiden op een goedaardig probleem. Alleen als de arts "maligne lymfoom" opschrijft duidt hij specifiek op een vorm van lymfeklierkanker.

Een lymfoom is een kanker die zich ontwikkelt uit bepaalde witte bloedlichaampjes. De term 'lymfoom' komt van de lymfocyten (soort van witte bloedlichaampjes) die een rol spelen in de verdediging van ons lichaam tegen bepaalde ziektes en tegen infecties. Ze circuleren in een netwerk dat het lymfesysteem wordt genoemd. Als er abnormale lymfocyten worden aangemaakt, hopen die zich op en vormen ze uiteindelijk een lymfoom (een tumor) in de lymfeweefsels en vooral de lymfeklieren.

Bronnen:
http://www.kanker.be/lymfoom

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100