Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

hoelang gaat een donorhart van een varken mee?

ik geloof dat de (natuurlijke) levensverwachting van een varken tussen de 12 en de 15 jaar ligt met een mogelijke maximale uitschieter van 20 jaar. (gevonden op een site van een dierenarts)

je hoort wel eens dat mensen een varkenshart klep geinplanteerd krijgen. ik vraag me 2 dingen af: worden er ook complete varkenharten gebruikt en als een varken maar zo kort leeft (in verhouding met een mens) gaat het (varkens)hart dan langer mee, als het in een mensen lichaam zit?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Er worden geen totale varkensharten gebruikt voor transplantaties. Op elke cel in ons lichaam zitten bepaalde eiwitten waaraan ons lichaam kan herkennen, dat die cellen tot onszelf behoren. Op de cellen in een varkenshart zitten totaal andere eiwitten. Het lichaam zal deze cellen, en dus het complete hart, als lichaamsvreemd beschouwen en afstoten. De eiwitten zijn zodanig verschillend dat deze reactie niet met medicijnen te onderdrukken is. Een menselijk hart kan wel gedoneerd worden aangezien de eiwitten tussen mensen veel meer op elkaar lijken, dan tussen mensen en varkens. De afstootreactie kan dan wel onderdrukt worden met medicatie, maar zelfs dan moeten donor en ontvanger wel goed met elkaar gematched worden. De kleppen in het hart bestaan eigenlijk alleen uit bindweefsel; er zitten geen tot nauwelijks cellen in. Dit betekent dat er bijna geen afstootreactie op gang komt. De levensverwachting van zo'n klep komt dan ook ongeveer overeen met de levensverwachting van een varken: ongeveer 12-15 jaar. Daarna zal weer een transplantatie moeten volgen.

Nee, er worden geen varkensharten in mensen geimplanteerd. Als dat zo was zou er geen wachttijd voor harttransplantatie zijn. Een complete transplantatie zou onoverkomelijk veel afstotingsreacties geven. Dat het met een klep wel lukt is omdat een hartklep vooral uit bindweefselstructuren bestaat, met vrij weinig stofwisseling, en dus afstoting.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100