Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Maakt een diabeet (type 1) nog wel glucagon aan?

Weet jij het antwoord?

/2500

Blijkbaar wel want juist dat glucagon KAN een sleutel zijn tot 'genezing' van diabetes: "http://www.scientias.nl/diabetes-type-1-is-mogelijk-te-genezen/24147"

Probleem is dat juist te veel gluacon wordt aangemaakt, dus het antwoord zou ja moeten zijn. Citaat van het Diabetis Fonds: "Bij gezonde mensen zorgen de hormonen insuline en glucagon er samen voor dat de bloedsuikerspiegel nooit te hoog of te laag wordt. Glucagon heeft een tegengestelde werking van insuline: het zorgt ervoor dat er meer suiker in het bloed komt wanneer de bloedsuikerspiegel aan de lage kant is. De onderzoekers denken dat glucagon bij diabetes type 1 de overhand neemt, wat bijdraagt aan het ontstaan van een te hoge bloedsuikerspiegel. Maar uit dit onderzoek blijkt nu dat remming van glucagon kan voorkomen dat de bloedsuikerspiegel te hoog wordt."

Bronnen:
http://www.diabetesfonds.nl/nieuws/sleutel...
http://www.scientias.nl/diabetes-type-1-is...

Ja, in principe wel. Zoals je misschien weet produceren bij een type 1 diabeet de eilandjes van langerhans in het pancreas geen insuline meer. Insuline wordt gemaakt door de zogenaamde beta-cellen. Glucagon (wat in wezen het tegenovergestelde van insuline doet) wordt ook in die eilandjes gemaakt, maar dan in de alfa-cellen. Met de alfa cellen is ook bij een type 1 diabeet niets aan de hand. Glucagon wordt overigens ook in andere weefsels gemaakt, zoals in de darmen. Nu is het natuurlijk wel zo, dat als een diabeet een hoog glucose heeft er geen reden is voor het lichaam om glucagon aan te maken. Dit zou het glucose immers weer verhogen. Bij dit soort waardes is de productie dus nihil. Recent is dan weer gevonden dat erg hoge waardes de productie can glucagon juist weer verhogen, althans bij muizen (zie bron). Hoe dat zit wordt nog onderzocht. Bij normale en lage glucoses maakt het ook een diabeet dus gewoon glucagon aan.

Bronnen:
http://www.diabetes.nl/index.php/wetenscha...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100