Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Controleren ze met een botscintigrafie (botscan) alsook de staartbeen of enkel de rug?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Hangt er vanaf wat de arts heeft aangevraagd. Bij zoeken naar beginnende slijtage in één bepaald gewricht (bijvoorbeeld) zal men alleen dat gewricht in beeld brengen. Bij zoeken naar uitgezaaide tumoren of klachten over het hele lichaam het gehele skelet. En ik heb ook wel eens meegemaakt dat de orthopeed alleen een botscan van één bepaald gewricht had aangevraagd, maar dat de arts van de nucleaire geneeskunde vanwege een onderliggend ziektebeeld waar de orthopeed nog geen rekening mee had gehouden, besloot om meteen maar het gehele skelet te scannen. Onder het mom van: "als je hier dan toch bent" (en contrastvloeistof krijgt ingespoten, drie uur moet wachten en onder die scanner gaat liggen..)

In Belgie brengt men de zon in beeld die door de dokter opgegeven is maar ook het volledige lichaam. U kan een CD-tje vragen met de beelden van de scan erop alsook de bevindingen van de specialist die de beelden beoordeeld.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100